Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Tři hodiny za volantem se vyrovnají opilosti

Řídit tři hodiny v noci bez přestávky je stejně nebezpečné, jako když si sedneme za volant opilí. Potvrzují to nové studie nizozemských vědců.

Podle expertů stačí dokonce i dvě hodiny stereotypního řízení ve tmě na dálnici, abychom se začali chovat stejně jako po několika skleničkách. Přitom se odhaduje, že nejméně u jedné z pěti dopravních nehod je příčinou únava.

Dvě hodiny jako půl promile
Odborníci z univerzity v nizozemském Utrechtu se proto rozhodli prozkoumat, jak se chování řidičů s únavou mění a srovnat ho se známými účinky alkoholu.

Výsledky zveřejněné v odborném časopise Journal of Sleep Research ukázaly, že už po dvou hodinách dělají řidiči stejné chyby jako při 0,5 promile alkoholu v krvi, tři hodiny za volantem bez pauzy jsou srovnatelné s 0,8 promile.

V noci dělejte přestávky
„Ospalost za volantem je skutečně nebezpečná a je jednou z hlavních příčin nehod. Nikdo by v noci neměl řídit déle než dvě hodiny bez přestávky,“ uvádí se ve zprávě nizozemských badatelů.

Vědci doporučují, aby řidiči, jakmile začnou pociťovat únavu, odstavili auto, vypili kávu nebo jiný nápoj s kofeinem, případně si dopřáli krátký spánek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9