Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Gran Turismo 5 pro PlayStation 3 uspokojí milovníky rychlých kol

Nasoukejte se za volant, sešlápněte plyn až na podlahu a vychutnejte si prožitek z ďábelsky rychlé jízdy.

Řídit nadupanou káru a řítit se s ní maximální rychlostí po závodním okruhu je snem snad každého malého kluka. Mnohým z nás tento sen přetrvá do dospělosti, ovšem jen některým šťastlivcům se podaří jej naplnit. Pro ostatní se nabízí alternativa v podobě realistické závodní hry, v níž si vychutnáte takřka realistický zážitek z řízení závodního auta. Pátý díl série Gran Turismo před Vánoci nadchl majitele konzole PlayStation 3.

magazin.cz

Touha po vítězství
Série Gran Turismo se vždy řadila ke špičce mezi závodními simulátory a její poslední díl to jen potvrzuje. Virtuální závodníky ohromuje zejména úchvatným technickým zpracováním a obrovskou porcí závodních tratí, aut, typů závodů, sezón i možností upravování a nastavování vozů.

Jakmile naskočíte do prvního závodu, ohromí vás detaily, s jakými se autoři snaží dosáhnout co největšího požitku ze hry. Ať už se budete projíždět po závodním okruhu nebo brázdit město, budete si připadat jako v reálném světě. Burácení motoru vyžene hladinu adrenalinu na maximum, a jakmile se ozve startovní signál, už vás zcela ovládne jen touha po vítězství.

magazin.cz

Síla a elegance
Vynikající herní zážitek umocňují detailně zpracované modely aut, vytvořené přesně podle skutečných předloh předních světových automobilek. Z celkového počtu více než tisícovky aut připadají zhruba dvě stovky na tzv. prémiové modely, které autoři navrhli s obzvláštní pečlivostí včetně interiéru.

Mezi nimi na vás čekají opravdové lahůdky z nejdražší automobilové smetánky jako třeba Ferrari Enzo, Pagani Zonda, Mercedes-Benz SLR McLaren, Maserati Gran Turismo, Lamborghini Murciélago a další. Škoda jen že třeba Bugatti Veyron nebo vozy Porsche, zde uváděné pod značkou německé tuningové firmy RUF, jsou zpracované pouze jako standardní modely okleštěné o řadu detailů.

magazin.cz

Z asfaltu do bláta
Než se ale dopracujete k pořádným kárám, budete se muset naučit základní závodní mechanizmy v malých „nákupních taškách“. V hlavní herní části na hráče čeká dlouhá série různých závodních událostí, rozdělená do několika úrovní a kategorií. Umístění „na bedně“ pochopitelně odemyká další herní obsah.

Hra vás postupně od silničních závodů zavede také k motokárám, na ovály americké série NASCAR nebo na prašné cesty k rallye. Kromě toho taktéž musíte plnit řidičské licence, které prověřují umění za volantem. Novinkou je i řízení závodu z doků, kdy udílíte pokyny najatému jezdci na trati.

magazin.cz

Gran Turismo 5 se nesnaží simulovat realitu za každou cenu. Ačkoli obsahuje celkem slušný model poškození a jízdní vlastnosti jednotlivých vozů se odlišují, nemusí vždycky stoprocentně odpovídat realitě. Pro Gran Turismo 5 je totiž zábava přednější před frustrujícím stresem z toho, že i ta sebemenší chybička znamená prohru. A tak by to mělo u hry pro širší publikum vypadat.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8