Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Poštovní holub / foto: Shutterstock.com

Čínská armáda cvičí 10 000 holubů

Do speciálního výcviku v čínské armádě nastoupuje 10 000 poštovních holubů.

Holubi by měli sloužit jako kurýři v případě rozsáhlého výpadku jiných komunikačních prostředků. Čínská centrální televize (CCTV) oznámila, že Lidová osvobozenecká armáda začala s náborem opeřených rekrutů. Jejich speciální výcvik se prý odehrává ve jistém městě ve střední Číně, ale přesnou polohu armáda kvůli utajení neurčila.

Ptačí armáda by nastoupila v případě hromadného výpadku běžné komunikace. Vlasti však budou sloužit i jako poslové mezi vojenskými posádkami na dlouhých čínských hranicích.

magazin.cz

„V moderní válce je holub naprosto nepostradatelný,“ tvrdil reportérům CCTV expert na letectvo Chen Hong.

Důstojník Chen Chuntao, pod jehož velením budou opeřenci sloužit, prohlásil, že „ptáci jsou nejpraktičtějším a nejefektivnějším způsobem komunikace na krátké a středně dlouhé vzdálenosti v případě elektromagnetických interferencí či kolapsu v signalizačním systému“.

Holubi slouží v čínské armádě již od 50. let 20. století. Většinou však tvořili jednotky – hejna – čítající maximálně několik stovek jednotlivců.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5