Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Věznění transsexuálové mají v Londýně nárok na vycpané podprsenky

Vězeňští dozorci dostali příkaz, že musí transsexuálním vězňům umožnit přístup k make-upu a dámskému spodnímu prádlu.

Podrobné nové směrnice vydal Kenneth Clarke z britského ministerstva spravedlnosti. Zabývají se i právy odsouzených, kteří se chystají na změnu pohlaví, nebo jí právě procházejí. Mají prý právo na „oblečení vhodné pro své pohlaví“ a objednávat si ho mohou podle katalogu.

Dozorci, kteří teď vězně oslovují „pane“, by měli transsexuály oslovovat buď „slečno“, nebo „paní“ – podle toho, co se hodí více. Nové směrnice obsahují i pokyny týkající se dalších možných problematických oblastí, například společného sprchování trestanců. Ministerstvo zřídilo speciální „tým věnovaný problémům pohlaví“, na který se správci káznic v případě pochyb budou moci obracet.

magazin.cz
Ve dvacetistránkové publikaci ministerstva se podle údajů listu Telegraph také píše:
„Zařízení musí umožnit vězňům, kteří se považují za transsexuály a chtějí začít proces změny pohlaví, aby žili způsobem příslušným jejich zvolenému pohlaví. Je nutné umožnit vězňům, aby se oblékali do šatů vhodných pro jejich zvolené pohlaví a vybrali si jméno i způsob oslovení, které se k jejich novému pohlaví hodí.“

To také znamená, že vězni mají mít přístup k pomůckám, které jim pomáhají sžít se s novou identitou. Tím se myslí například vycpané podprsenky a make-up, který zakryje vousy.

Na rozdíl od ostatních provinilců odpykávajících si trest transsexuálové také nebudou muset nosit předepsaný mundúr: přátelé a rodina jim mohou přinést civilní ženské šaty.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3