Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Hitler to zřejmě netušil...

Eva Braunová se nechala fotit jako černoška.

Namaskovaná jako černoška se kdysi nechala vyfotografovat Eva Braunová, milenka a posléze i manželka válečného zločince Adolfa Hitlera. Zjevně tím imitovala slavného amerického herce Ala Jolsona.

magazin.cz

Na rubu zmíněného snímku Evy Braunové je patrná její vlastnoruční poznámka: Já jako Al Jolson včetně data, kdy byla fotografie pořízena. Černochy ovšem považovali němečtí nacisté v čele se svým vůdcem za méněcennou rasu a lze předpokládat, že Braunová jakožto černoška by führera Třetí říše zrovna nenadchla.

Jolson, rodák z Litvy, která v té době byla součástí ruského carského impéria, se stal ve 20. letech minulého století velkou filmovou hvězdou. V roce 1927 vytvořil hlavní roli v prvním plně zvukovém filmu nazvaném The Jazz Singer, přičemž byl namaskován jako černošský jazzman.

Fotky zabavili Američané
Celá kolekce privátních snímků Evy Braunové padla do rukou americkým vojákům, kteří v roce 1945 obsadili část poraženého nacistického Německa.

magazin.cz

Hitlerova plavovlasá láska je na nich zachycena v celé řadě situací a pozicí – jakožto černoška, na různých večírcích, piknicích, při slunění v plavkách, v Evině rouše, kryta pouze roztaženým slunečníkem, jakožto kuřačka s cigaretou… Nechybí ani fotografie s Hitlerem a dvěma štěňaty.

Veřejnosti snímky nyní představil sběratel a kurátor Reinhard Schulz, který svolil s jejich publikováním v časopise Life. Jakmile se objevily na internetu, stoupl počet kliknutí na slova Eva Braunová ve světových vyhledávačích o tři sta procent.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 16