Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Shift 2 Unleashed – vůně benzínu, adrenalin a rachot motoru

Nový díl z oblíbené závodní série Need for Speed tentokrát nabízí kvalitní mix mezi arkádou a simulátorem.

Závodní série Need for Speed má v herní historii dlouholetou tradici. Prodělala vcelku bouřlivý vývoj, kdy kvalitní tituly střídaly ty méně kvalitní a kdy snaha o realistické chování aut na vozovce střídalo jednoduché arkádové pojetí.

magazin.cz

Nakonec se ve snaze uspokojit co nejširší hráčské publikum celá série rozštěpila do dvou větví – Hot Pursuit díky honičkám s policajty a divokou jízdou uspokojí arkádově laděné hráče a právě Shift 2 Unleashed naopak ocení příznivci realističtějšího fyzikálního modelu a klasických okruhových závodů.

Závodní simulátor
Ačkoliv se autoři Shiftu 2 snaží hru prezentovat jako simulátor, přeci jenom zde zůstalo několik arkádových prvků, jež závodění usnadňují, dodávají mu spád a tím pádem přidávají na zábavnosti i běžným hráčům. Můžete si například nastavit různé asistenty pro brzdění, zatáčení a další řidičské manévry, ovšem počítejte s tím, že dobré zvládnutí řízení vozu nebude ani tak procházka růžovým sadem. Zejména nováčky by mohly první neúspěchy rychle odradit, ale pokud projeví dávku trpělivosti, úspěchy se jistě dostaví.

magazin.cz

Herní nabídka Shiftu 2 vychází ze zaběhnutého standardu závodních titulů, a proto se v hlavní části hry protloukáte dlouhou sérií závodů rozřazených do kategorií podle schopností řidiče a kvality vozu. Zde tedy budujete kariéru profesionálního závodníka a případné umístění na stupni vítězů či plnění dílčích úkolů během závodů vás prostřednictvím hromadění zkušenostních bodíků posouvá dál. Vedlejší úkoly se víceméně zaměřují na čistotu jízdy, a proto vás nutí držet ideální stopu, vyhýbat se kolizím s ostatními závodníky nebo bezchybně projíždět zatáčky.

magazin.cz

Garáž napěchovaná k prasknutí
Závodní úspěchy rovněž přinášejí peníze, za něž si můžete nakupovat nové přírůstky do vozového parku, nebo vylepšovat stávající kousky. Nabídka různých úprav jednotlivých částí vozu je opravdu široká a pro méně zkušené závodníky nebude snadné se ve všech nastaveních zorientovat. Nicméně se budete muset touto částí hry prokousat, neboť dobré vyladění vozu je klíčové pro další úspěchy na závodní trati.

magazin.cz

Nemusíte se ale bát, že byste se na začátku museli příliš dlouho zdržovat v nějaké staré rachotině. Stačí pár dobře odjetých závodů a už se budete moci vozit ve vytříbených vozech předních světových značek. Hra obsahuje nabídku několika desítek automobilů, mezi nimiž nechybí takové kousky jako Porsche Cayman S, Lamborghini Murcielago, Bugatti Veyron 16.4, Audi R8 nebo unikátní modely jako Shelby Cobra 427 či Caterham Superlight R500.

magazin.cz

Cestování po světě
Závodit se bude na všech kontinentech. Autoři do hry zakomponovali téměř čtyřicítku závodních okruhů, z nichž jsou některé fiktivně umístěné do různých částí světa. Řada tratí však vznikla podle skutečných předloh, tudíž se smíte prohánět například po okruhu v Monze, Nürburgringu, Hockenheimu nebo třeba i v Brně. Všechny tratě, auta i vizuální efekty jsou detailně graficky propracované, což skvěle podtrhuje perfektní závodní atmosféru.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4