Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: martinjetpack.com

Již brzy vzlétneme do oblak

Tryskový jetpack pro osobní vzdušný transport se díky několika nadšencům brzy přesune z oblasti sci-fi do reality.

Jetpack bychom mohli popsat jako takový tryskový batoh určený pro osobní leteckou přepravu. Zatím se vyskytoval především v oblasti sci-fi, třeba na ramenou lovce odměn Boby Fetta z Hvězdných válek. Jetpack si v jednom z filmů zlaté éry navlékl dokonce i legendární James Bond a jeho stroj pak později předváděli i v Disneylandu. Brzy se však plně funkční jetpack stane realitou a bude si ho moci koupit každý. Tedy každý, kdo bude mít volných 50 000 liber.

magazin.cz

Nápad se zrodil na Novém Zélandu
Zásluhu na tom má novozélandský vynálezce Glenn Martin, který s dalšími nadšenci v roce 1998 založil společnost Martin Aircraft Company, jejímž cílem bylo navrhnout a vyrobit jetpack určený pro komerční účely. A jak se zdá, vývoj je na dobré cestě, neboť se před pár dny společnosti vydařil sedmiminutový testovací let, při kterém pilot s jetpackem na zádech vystoupal do výšky přes třicet metrů. Byl to zatím nejdelší let, jaký se kdy komu s jetpackem povedl.

Martin Jetpack byl podle svých tvůrců designován jako nejjednodušší letecký stroj na světě, s nímž si každý bude moci vychutnávat bezstarostný let.

magazin.cz

„Prostě si to pásem připnete, vytočíte motor na plné koule a ono se to s vámi odlepí od země,“ vysvětluje jednoduchost Glenn Martin. „Jsou to základy fyziky. Jak řekl Newton, pro každou akci existuje přiměřená opačná reakce. Takže když vystřelíte velmi rychle spoustu vzduchu dolů, půjdete nahoru a poletíte.“

Objednávky se hrnou
Podle Martina už firma zaznamenala téměř dva a půl tisíce žádostí na koupi jetpacku. Objednávky se k nim hrnou ze všech koutů světa, jak od královských rodin ze Středního východu, tak i od amerických milionářů.

Hlavní součástí jetpacku je dvoulitrový benzínový motor s výkonem dvě stě koňů, který pohání dvě synchronizované vrtule tvořící výtlak vzduchu a následné létání. Člověk s tímto „raketovým“ batohem by se mohl ve vzduchu pohybovat ve vzduchu rychlostí až 100 km/h ve výšce kolem padesáti metrů. Motor dokáže vyhnat obrátky až na 6000 otáček za minutu a měl by současně s člověkem unést palivo dostačující zhruba na třicet minut letu.

magazin.cz

Bezpečnost na prvním místě
Jetpack bude pochopitelně zabezpečen elektronickými stabilizátory a počítačovým letovým asistentem a fyzicky i speciální mříží a záchranným systémem s balistickým padákem.

Bude také zajímavé sledovat, jak se k jetpacku postaví různé národní a mezinárodní letecké organizace. Jelikož zařízení váží pouze něco přes 110 kg, podle současných norem by v mnoha evropských zemích uživatel k létání nepotřeboval žádnou speciální licenci. I přes to by se podle vyjádření Martin Aircraft Company každý pokus o vzlétnutí bez předchozí profesionální instruktáže rovnal zbytečnému hazardu, a proto bude pořádat speciální výukový program.

Na záběry z leteckého pokusu se můžete podívat zde:

Ovládání jetpacku vysvětluje sám Glenn Martin:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2