Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zaklínač 2: Vrahové králů

Příběh drsného vědmáka Geralta znovu nabízí vynikající zábavu v neotřelém fantasy světě, jehož obyvatelé si s nikým neberou servítky.

Před čtyřmi lety se poprvé na počítačových monitorech objevil svérázný hrdina Geralt z Rivie, který je ústřední postavou knižní ságy o Zaklínačovi z pera polského autora Andrzeje Sapkowského. Skvěle napsaný příběh navazující na konec románové pentalogie, vynikající převedení drsného fantasy světa do počítačové podoby i strhující hratelnost vynesli prvnímu Zaklínači obdiv mnoha herních fandů.

magazin.cz

Druhý díl navazuje na předchozí vyprávění a také on přináší bezchybné zobrazení temného fantasy prostředí inspirovaného drsnou stránkou středověku. Vývojáři z polského týmu CD Project Red opět v souladu se Sapkowskim bourají veškeré stereotypy uhlazených fantasy světů tolkienovského typu a přináší krutou realitu, v níž vládne násilí, zrada, politikaření, mocenské boje i rasové předsudky.

magazin.cz

Příběh hry opět sleduje kroky zaklínače Geralta, který se tentokrát hned na začátku zaplete do vysoké politiky. Dokáže totiž překazit plány nájemnému vrahovi a zachránit tak krále Foltesta před smrtí, za což se mu dostane cti stát se jeho osobním strážcem. Taková role není pro samotářského Geralta zrovna typická, ovšem instinkt zkušenému zaklínači napovídá, že za atentátem vězí rozsáhlejší komplot. Geralt je tak vtažen do víru mocenského hašteření a zákulisních intrik, z nichž ho vymotává svými rozhodnutími samotný hráč.

magazin.cz

Děj je totiž vyprávěn převážně prostřednictvím dialogů, jejichž směřování hráč přímo ovlivňuje. Často vás tak hra staví do situace, kdy se musíte rozhodnout, na čí stranu se přiklonit, komu pomoci, nebo dokonce koho odstranit nadobro. Vaše volba pak má následně vliv na další průběh hry a na konci vás čeká několik různých vyvrcholení, podle toho, jak jste řešili předchozí zásadní situace.

magazin.cz

Jakmile vyzpovídáte všechny možné postavy, dojde na plnění důležitých, a později taktéž vedlejších, úkolů. Při nich většinou pomáháte různým osobám s jejich drobnými lapáliemi, nebo vyššími zájmy. Brilantně napsané postavy mají svérázný charakter a potřeby přesně odpovídající společenskému zařazení. Elfové a trpaslíci se starají hlavně o přežití rasově nenávistných útoků lidí, zatímco feudálové a zkorumpovaní čarodějové bojují o moc a přízeň krále.

magazin.cz

Při plnění úkolů se pochopitelně dostanou ke slovu také zbraně. Souboje se od minule v ovládání dost zjednodušily, ačkoliv to neznamená, že by se nějak zmírnila jejich obtížnost. V základním boji využíváte pouze rychlou ránu, silný úder a krytí. Hned na začátku hry ale pocítíte, že boje s nepřáteli nebudou procházkou růžovou zahradou a zejména na vyšší obtížnosti budete muset využívat veškerých Zaklínačových schopností, abyste uspěli. Ke slovu tak přijdou zejména magická znamení, jež nepřítele odhazují nebo třeba spalují, a rovněž různé lektvary a alchymistické bomby.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!