Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

První létající motorka je na světě

Australský pilot helikoptéry vynalezl a ve své garáži vyrobil prototyp motocyklového vznášedla.

Mnohým příznivcům Hvězdných válek by se zanedlouho mohl splnit sen o tom, že se jednou budou prohánět na vznášejícím se motocyklu jako Luke Skywalker s princeznou Leiou v Návratu Jediho nebo jako Obi-Wan Kenobi v moderních dílech filmové sci-fi ságy. Amatérský vynálezce totiž dokázal ve své garáži vyrobit první létající motocykl na světě.

Futuristická motorka
Australan Christopher Malloy (32) ze Sydney už do svého projektu vložil veškeré životní úspory, nicméně dva a půl roku tvrdé práce se mu zdá se vyplatilo. Výsledkem je futuristický vynález, který se ovládá jako motocykl, ovšem dokáže létat nad zemí až do výšky tří kilometrů vzdušnou rychlostí kolem 150 uzlů (278 km/h). Konstrukční rám tvoří speciálně připravená karbonová vlákna a vrtule pohání motor BMW o výkonu 80 kW.

magazin.cz

Futuristický prototyp by podle odhadů měl být schopný na jednu plnou nádrž uletět zhruba 150 km, což by mělo odpovídat zhruba čtyřiceti pěti minutám letu. Vznášedlo, které váží 270 kg, zatím totiž bylo testováno pouze uvázané nízko nad zemí. Zkouška volného letu bez omezení prototyp zatím čeká.

„Nyní chvíli provádím testy na zemi, protože si zatím nejsem stoprocentně jistý, co se stane,“ vysvětluje Malloy. „Proto zatím vznášedlo zůstává na řemenech. Ještě jsem neměl to potěšení z volného letu nad krajinou. Je docela stabilní a nemá tendenci se převracet, ale kdyby se v průběhu testování stalo něco neočekávaného, nechtěl bych prototyp rozbít.“

magazin.cz

Bezpečný let
Při výrobě vznášedla se myslelo i na bezpečnost, tudíž nejméně tři komponenty by musely vypovědět činnost, aby došlo k vážné havárii. Navíc jsou k rámu připevněny dva vystřelující padáky a pochopitelně pilot se může vybavit svým vlastním padákem.

Základní princip fungování vznášedla je podobný jako u helikoptéry Chinook se dvěma rotory. „Abyste se odlepili od země, stačí přidat tah motoru pomocí pravého heftu na řidítkách, stejně jako když přidáváte plyn na motorce,“ upřesňuje vynálezce ovládání. „Let dopředu už vyžaduje kombinaci zvýšení tahu motoru a vychýlení vzduchu z přední ovládací lopatky, čehož dosáhnete otáčení heftu pro levou ruku. Zatáčení doleva a dopravu už je hračka, stejně jako na kole.“

magazin.cz

Vynálezce nechce prozradit, kolik peněz přesně za projekt už utratil, ale svěřil se, že ho provoz přijde na nějakých 4000 korun měsíčně. Hodnotu prototypu přitom odhaduje na zhruba 1,3 miliónů korun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4