Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Umělá bytost získala kreativní myšlení

Vědci v Japonsku vytvořili robota, který je schopen naučit se sám novým funkcím, které mu nebyly naprogramovány.

Zatím se naštěstí nemusíme bát, že by naše životy ovládl Skynet a pomocí svých vlastních robotů a terminátorů se ujal vlády nad světem. Nicméně doba učících se robotů nezadržitelně klepe na dveře. Japonští vědci totiž vyvinuli umělou bytost, která je schopná na základě prvotně naprogramovaných funkcí a vlastních zkušeností vymýšlet vlastní řešení nových úkolů a z nich se nadále učit.

Sbírání zkušeností
V současné době se pochopitelně jedná o jednoduché úkoly jako je zvednutí sklenice a do ní vložení kostky ledu. Nicméně tým vědců doufá, že stejně jako se dítě postupem času učí více a více dovednostem, budou se i robotovy schopnosti postupně rozšiřovat.

Za vývojem nové kybernetické technologie stojí vědecký tým z Tokijského technologického institutu. Vědci ji označili zkratkou SOINN, pod níž se skrývá anglický název Self-Organising Incremental Neural Network, což bychom mohli přeložit jako samostatně uspořádaná narůstající nervová síť.

magazin.cz

Na ukázku použití této technologie se můžete podívat na videu, kde stolní robot nalévá z láhve vodu do šálku. To je činnost, kterou již předtím ovládal. Zajímavá schopnost se ukazuje tehdy, když je během této činnosti robot požádán, aby ochladil nápoj kostkou ledu. V tento moment nastupuje vlastní úsudek, kdy robot vyhodnotí situaci tak, že musí nejprve položit láhev, potom volnou rukou vzít kostku ledu a vhodit jí do šálku.

Přizpůsobivý pomocník
Pro člověka to vypadá jako triviální záležitost, avšak v oblasti robotiky se jedná o velký posun vpřed. Podle odborníků schopnost robotů učit se novým věcem znamená, že by v budoucnu bylo možné roboty programovat jen základní sadou instrukcí a teprve postupem času sbíráním zkušeností přímo u uživatele by dokázali vykonávat složitější funkce. Robot s takovou technologií je navíc schopen vykonávat automatizovanou činnost i při různých změnách prostředí, což by pro konvenčního robota znamenalo zastavení činnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1