Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Neprůstřelná kůže není sci-fi, ale realita

Vědci namíchali proteiny z pavoučích vláken a mléka geneticky upravených koz a získali neprůstřelnou látku.

Získání neprůstřelné organické látky je prvním krokem k vytvoření opravdové lidské kůže odolávající letícím kulkám. Vědci pro její výrobu použili jako základ pavoučí vlákna, která jsou sama o sobě desetkrát silnější než ocel, a proteiny obsažené v mléce geneticky modifikovaných koz. Poté už jen stačilo obrazně řečeno z biologických extraktů spřádat nit a utkat pevnou látku.

Neprůstřelná kůže
Jenže to není všechno. Vědcům se podařilo zkombinovat uměle vytvořenou látku se skutečnou lidskou kůží. Proces probíhá tak, že na neprůstřelnou látku se aplikují lidské buňky, jež ji zhruba za pět týdnů pokryjí skutečnou pokožkou. Ve výsledku při pokusu se střelnou zbraní se sice poškodí vrchní tenká vrstva pokožky, ale neprůstřelná vrstva zůstane nepoškozena.

Za projektem stojí tým holandských vědců ze speciálního institutu Forensic Genomic Consortium. Jednou z členek týmu je i Jalila Essaidi, podle jejíhož vyjádření projekt dostal název „2,6g 329m/s“, což je maximální hmotnost a rychlost kulky vystřelené z pistole ráže 0.22, kterou je ještě neprůstřelná kůže schopná zastavit.

Inspirace historií
Essaido taktéž prohlásila, že projekt vytváří ze sci-fi realitu, ačkoliv testování zatím není naprosto perfektní. Podle ní má používání zejména hedvábného vlákna v různých bojích a bitvách dlouhou historii. Traduje se, že i Čingischán navlékl v jedné z bitev své jezdce do hedvábných plášťů, které zastavovaly nepřátelské šípy.

„Představte si vestu z pavoučího hedvábí schopnou zastavit kulky, moderní ekvivalent šípů z Čingischánových dob,“ říká Essaidi. „A nyní myšlenku posuňte ještě o krok dále. Proč se obtěžovat s vestou. Představte si, že můžete vzít keratin, protein odpovědný za pevnost lidské pokožky, a nahradit jej proteinem z pavoučích vláken. Toto je skutečně možné, pokud přidáte pavoučí gen produkující vlákno do lidského genomu. A máte neprůstřelného člověka.“

Zní to jako z vědeckofantastického románu? Možná, avšak vědcům se skutečně takový kus neprůstřelné lidské kůže podařilo vypěstovat, na což se můžete podívat i na záběrech z vědeckých pokusů (video je bohužel v holandštině, ale můžete přeskočit na čas 6:40, kde je vidět pokus se střelnou zbraní). Snad se ale hned tak nedočkáme doby, kdy by se to po ulicích začalo hemžit samými supermany a spidermany.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!