Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Amazon představil Kindle Fire

Kindle Fire už není pouhou čtečkou knih, má dotekový barevný display a přehrává hudbu i videa.

Masově oblíbený online obchod Amazon se rozhodl vstoupit na přeplněné bojiště stále populárnějších touchpadů, a to velmi razantním způsobem. Za neuvěřitelnou cenu 199 dolarů nabízí velmi obdobnou funkčnost, jako nejoblíbenější iPad, a k tomu možnost přístupu k desítkám tisíc filmů a miliónům písniček z databáze Amazonu.

magazin.cz

Barevný displej
Amazon Kindle patří mezi světové nejrozšířenější čtečky elektronických knih, který díky obsáhlé databázi online obchodu oslovuje uživatele nejen v zahraničí, ale i u nás. Doposud se však jednalo pouze o zařízení se speciálním černobílým inkoustovým displejem, který je nepřekonatelný na čtení, ovšem ke kvalitnímu zobrazení videa či fotek se vůbec nehodí.

magazin.cz
Nově představený model Kindle Fire se ovšem zařadil do kategorie moderních dotykových touchpadů, jako je třeba applovský iPad. Oproti němu však disponuje menším sedmipalcovým moderním IPS LCD displejem a o chod se stará operační systém Google Android. Vzhledem a vybavením tak konkuruje spíše zařízením jako je BlackBerry PlayBook. Avšak na rozdíl od firmy RiM, která za tři měsíce prodala zhruba dvě stě tisíc kousků svého hardwaru, si Amazon slibuje raketový nástup s prodejem přes milión kusů.

Dobrá výbava, skvělá cena
Plán Amazonu přitom není vůbec nereálný, neboť za cenu 199 dolarů (cca 4000 korun), což je skoro polovina ceny konkurenčních touchpadů, dostanete zařízení s plnohodnotnou výbavou. Kindle Fire pohání 1 GHz dvoujádrový procesor, disponuje 512 MB RAM, úložným prostorem 8 GB rychlé flash paměti a wi-fi modulem pro bezdrátový přístup k internetu.

magazin.cz

Bohužel chybí jen kamera pro videohovory a zatím se neplánuje vydání verze s 3G připojením. Amazon novinku uvádí zatím pouze na americký trh, snad se jí v Evropě dočkáme alespoň do Vánoc.

Dotyková e-ink technologie
Kindle Fire i nadále zůstává čtečkou knih, proto budete mít v Amazon storu k dispozici nejen různé aplikace, filmy a hudbu, ale rovněž nepřeberné množství knih, časopisů a novin. A pokud byste přeci jenom chtěli dát přednost kvalitnějšímu čtení, na úkor barevného displeje, Amazon připravil i vylepšené verze klasických čteček Kindle, které vybavil dotykovými displeji s e-ink technologií. Navíc zlevnil stávající verze, tudíž mají zákazníci z čeho vybírat.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!