Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: arch.nau.coop

Ekologický karavan budoucnosti

Futuristicky vyhlížející karavan na elektrický pohon nabídne díky výsuvné střeše dostatek prostoru pro své obyvatele.

Cestování s karavanem patří v mnoha zemích k oblíbeným druhům prázdninových dovolených. Jestliže jste někdy v takovém karavanu na dovolenou vyrazili, pro vaše děti to bylo jistě velké dobrodružství, nicméně jste se museli smířit s malým obytným prostorem a jistou mírou nepohodlí. Tyto neduhy by se měl pokusit odstranit originální karavan Ecco, který by na silnice mohl vyrazit už v roce 2014.

magazin.cz

Jako otvírací nůž
Nápad vytvořit karavan budoucnosti vznikl ve Švýcarsku a možná i díky tomu jeho futuristický design nápadně připomíná švýcarské otvírací nože. Ecco totiž pracuje ve dvou režimech. Cestovní složená verze nabízí sedadla pro řidiče i spolujezdce a slouží pochopitelně pro přesun na místo určení.

magazin.cz

Druhý „bydlící“ režim změní vozidlo v pohodlný obytný prostor a to zejména díky otevření celé střešní části. Tím vzniknou dokonce tři místnosti – kuchyně, koupelna a obývací pokoj, kde může pobývat a spát až pět cestovatelů. Všechny stěny i sedadla jsou navíc skládací, tudíž lze podle potřeby získat více prostoru.

Inspirace klasikou
Konstrukce Ecco karavanu se nechala inspirovat legendárním kulatým VW transportérem, který měl ve verzi pro campování rovněž otevírací střechu. Nový design je ovšem se svými dva a půl metry o půl metru širší, na délku je o něco kratší když měří 4,62 metrů a na výšku v cestovním režimu je se dvěma metry srovnatelně vysoký. V otevřeném stavu se ovšem jeho výška téměř zdvojnásobí.

magazin.cz

Karavan je taktéž velmi šetrný k životnímu prostředí a to zejména díky výkonnému elektromotoru, který lze nabíjet nejen z přípojky elektrického proudu, ale rovněž z vlastního zdroje. Tím je solární panel umístěný na střeše. Baterie vyžaduje osmihodinové nabíjení, které ovšem vydrží napájet automobil po celý den.

Spousta prostoru
Prostor byl hlavním tématem při navrhování Ecco karavanu. Díky nízkopodlažnímu řešení cestovatelé sedí skoro na zemi a jejich výhled zajišťují panoramatická kulatá okna. Ta se i s celým bokem zvedají do výšky, pokud chce řidič či posádka nastoupit. Dovnitř otevřeného karavanu se vstupuje zezadu po elegantních schůdkách.

magazin.cz

„Chceme, aby Ecco bylo stejně ikonickým vozidlem jako VW transportér,“ tvrdí mluvčí společnosti NAU, která navrhla design karavanu. „Ačkoliv je o něco širší než jeho předchůdce od Volkswagenu, podoba Ecco vozu je mnohem aerodynamičtější a pohybuje se blíže k zemi. Výsledkem je podstatně vylepšený interiér a překrásný výhled pro všechny pasažéry. Chceme opět přinést svobodu cestování budoucím generacím.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!