Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Panoramatická střecha a solární panel v jednom

Společnost Philips se pochlubila průhlednými solárními panely, které autu i jeho posádce umožní nasávat sluneční paprsky.

Myšlenka namontování solárního panelu na střechu auta se dosud zdála být nesplnitelným snem. Firma Philips společně s chemickým gigantem BASF však tuto myšlenku poněkud modifikovala a celou střechu auta rovnou vyrobila ze speciálních průhledných solárních panelů. Auto tak získalo panoramatickou střechu, zdroj energie i světlo v jednom.

 

magazin.cz

 

Světlo ve dne, v noci

Střecha interiéru auta je poskládána z organických LED panelů (OLED), které se v současnosti využívají jako displeje mnoha chytrých telefonů. Zde však speciálně upravené OLED panely pracují jako zdroj světla, když je v autě tma, a zároveň za slunečního svitu nabíjejí své baterie díky solárním panelům napasovaným pod sklem.

 

magazin.cz

 

„Tato kombinace umožní řidiči užívat si během dne unikátní pocit otevřeného prostoru a výhledu, zatímco se generuje elektrická energie. V noci se zase mimo jízdu potěší teplým světlem z transparentních, vysoce účinných OLED panelů,“ říká Dr. Felix Gröth, vedoucí OLED sekce v BASF.

 

magazin.cz

 

Nejen do auta

Technologie těchto panelů předvedl výrobce v automobilovém konceptu Smartvision, který byl vybaven taktéž transparentní přístrojovou deskou. Technologie je také důkazem plodné spolupráce obou firem, která odstartovala už v roce 2006. Philips jako přední výrobce OLED technologie tvrdí, že panely s touto energeticky nenáročnou a vysoce intenzivní technologií se v letošním roce stanou mainstreamovou volbou v domácím osvětlení interiérů.

 

magazin.cz

 

„Tento projekt předkládá působivý důkaz nových možností OLED panelů a nastiňuje potenciál Philips Lumiblade OLED technologie vytvářet inovativní osvětlení uzavřených prostor, které obohacuje lidský život,“ dodává Dr. Dietrich Bertram, generální manažer OLED Lighting Philipsu. Chystaná produktová řada světelných OLED panelů Philips pro domácnost by měla nabídnout i modely v ceně od deseti euro.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2