Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zábavná hračka od Sony

Sony konečně odstartovalo prodej zbrusu nové kapesní konzole PlaySation Vita. Dokáže překonat hraní na chytrých telefonech?

Jestli nový handheld PlayStation Vita zastíní hraní na mobilních telefonech, ukáže teprve čas. Podle všeho to však vypadá, že se stane spíše alternativou pro náročnější hráče, kteří si na cestách chtějí vychutnat plnohodnotné herní tituly a jednoduchými mobilními hříčkami si jen sotva vystačí.

 

Skoro jako tablet

Vita každopádně nabízí řadu moderních funkcí, které současné hráče dokážou zaujmout. V první řadě se jedná o vysoce kvalitní dotykový OLED displej, který svou pětipalcovou úhlopříčkou hravě strčí do kapsy všechny telefony. Dotykové funkce začínají hned po spuštění v hlavním ovládacím menu, přičemž navigace v něm je analogická současným telefonům a tabletům.

 

magazin.cz

 

Zařízení může koneckonců jako takový malý tablet fungovat. Vita disponuje wi-fi modulem a v dražší verzi i možností připojení do sítě 3G, proto je možné v prohlížeči spouštět i obsahově náročnější internetové stránky či aplikace. Bohužel však pomalé reakce browseru a absence HTML 5 a flash formátů plnohodnotnou práci s přístrojem znemožňují. Problém by snad měl vyřešit některý z budoucích updatů.

 

Hlavně pro hráče

PlayStation Vita však není přístrojem pro práci, nýbrž primárně ke hraní her, takže zmíněné problémy můžete klidně hodit za hlavu. Hraní jako takové je naopak prvotřídní a to zejména díky skvělé ergonomii celého zařízení, které padne do rukou jako ulité a ani po několika hodinách usilovného hraní uživateli nedřevění prsty.

 

Do hraní se opřete oběma palci na jemných joysticích a ukazováčky na tlačítkách na hřbetu. Jednoduchým přehmatem palci dosáhnete vlevo na směrový kříž a vpravo na klasickou playstationovskou kombinaci funkčních kláves. S některými pohyby ve hře vám pomůže i zadní dotykový panel.

 

magazin.cz

 

Herní pecka

Největším herním lákadlem je při vydání handheldu nové dobrodružství Nathana Drakea v akční hře Uncharted: Golden Abyss. Ta se může jak vizuálním zpracováním, tak i po herní stránce, směle měřit se svými bratříčky z velké konzole. V nabídce PlayStation store najdete ještě dalších několik málo her, jako např. závody Wipeout  2048 a HotShots Golf. Na další exkluzivní tituly si budou muset novopečení majitelé PS Vita ještě počkat. Naštěstí si ale mohou pořídit alespoň starší hry z PSP.

 

Kapacita baterie by měla vystačit na čtyři hodiny nepřetržitého hraní. Základní model PS Vita se prodává za cenu 6290 Kč, varianta s 3G vyjde na 7490 Kč.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!