Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vize budoucnosti: Výtah do vesmíru

Japonští inženýři kreslí plány na vybudování obrovského výtahu, který by byl schopen vynášet turisty do vesmíru.

S vybudováním vesmírného výtahu sice vědci počítají až v průběhu příštích čtyřiceti let, nicméně se i tak jedná o velmi zajímavý a také poněkud výstřední projekt. Pokud se jej podaří vybudovat, dokázal by vynést třicet pasažérů až do výšky 35 tisíc kilometrů, tedy na horní hranici exosféry, přibližně čtvrtinu vzdálenosti k měsíci.

 

magazin.cz

 

Výtah jak ze sci-fi románu

Cestování vesmírným výtahem by ale bylo časově náročné, neboť kabina má stoupat zhruba rychlostí 190 km/h. Turisté by tak ve výtahu strávili zhruba týden, než by dorazili na vesmírnou stanici na jeho konci. Alespoň by tak odpadlo nepříjemné zrychlení, které prožívají astronauti při konvenčním startu raketou. Vesmírný turista by tedy nepotřeboval žádný speciální výcvik a za okny stanice by si hned po příjezdu mohl vychutnávat pohled na Zem z oběžné dráhy a stav bez tíže.

 

Vedle výtahu existují rovněž plány, které by umožňovaly vědcům přesun na vesmírnou stanici pomocí speciálního lana z uhlíkových vláken, jež by bylo ze satelitu na oběžné dráze ukotveno na zemi. Konstrukce připomínající vize jednoho z nejznámějších sci-fi autorů Arthura C. Clarka by podle propočtů měla stát až sedm miliard euro.

 

Zapálená vědkyně

„Lidé již dlouho zbožňují vysoké stavby. Ale radši než stavět je ze země, postavíme je rovnou z vesmíru,“ tvrdí doktorka Satomi Katsuyama, autorka projektu vzniknuvším na popud japonské stavební firmy Obayashi Corp. Je také pevně přesvědčena, že své plány se jí podaří realizovat, ačkoliv potvrzuje, že umístění konstrukce na zemi a případný investor, který by byl ochoten financovat tento velmi nákladný projekt, zatím nejsou.

 

magazin.cz

 

Různé návrhy se zabývaly možností umístit platformu pro vesmírný výtah na hladinu oceánu nedaleko Ekvádoru v blízkosti rovníku a tedy blíže orbitě. Pro Obayashi Corp. by stavba vesmírného výtahu měla být to správnou výzvou, neboť se stavbou vysokých věží primárně zabývá. V současné době např. dokončuje japonskou nejvyšší stavbu nazvanou Tokyo Sky Tree, která sahá do výšky 634 metrů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1