Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

FIFA 13 – zase o kus fotbalovější

Každoročně vydávaná fotbalová simulace FIFA přichází i letos s řadou vylepšení, které ji přibližují realitě.

Loňský ročník počítačového fotbálku FIFA nabídl sportovním fanouškům hned několik vcelku revolučních změn. Zejména nový fyzikální model nastavil chování hráčů a míče o pořádný kus blíže realitě a i když se nevyvaroval některých chybiček, přinesl do hry opravdu zásadní vylepšení. Nový ročník většinu předchozích nedostatků odlaďuje a navíc nabízí další novinky, které celkový fotbalový zážitek z hraní umocňují.

magazin.cz

 

Vylepšená ofenzíva

Fyzikální model FIFA 13 je shodný s loňským ročníkem, avšak eliminuje téměř všechny nepřirozené situace, které při střetech hráčů vznikaly a staly se oblíbeným námětem vtipných videí na youtube. Nový ročník tak ukazuje fyzický kontakt hráčů s míčem i různé strkanice v realistické podobě, což podporuje atmosféru během zápasu, jako kdybyste se dívali na skutečný fotbal.

magazin.cz

 

Další zásadní novinkou loňského ročníku byl kompletně přepracovaný systém bránění, který po dobrém zvládnutí v důsledku vedl k možná až příliš pevné a neprostupné obranné hře. FIFA 13 do bránění nijak nezasahuje, snaží se však některými novými prvky v ofenzivě hráčům nabídnout účinné prostředky, jak efektivně dostrkat míč do branky.

magazin.cz

 

Propracovanější útočnou fázi podporuje vylepšená inteligence hráčů a zejména jejich vyhodnocování konkrétních herní situací, kdy si daleko lépe nabíhají do volného prostoru a vyhledávají brankové příležitosti. Tím se otvírá daleko více možností, jak překonat soupeřovu obranu a to ať se snažíte hrát po zemi rychlými přihrávkami, nebo se spoléháte na křídelní prostory a centrujete dlouhými passy do vápna.

magazin.cz

 

Práce na hřišti

S chováním hráčů je spojen i upravený způsob přebírání balonu po přihrávce. Úspěšné zpracování míče nyní podstatně více závisí na síle a letu přihrávky, na rychlosti s jakou hráč k míči přistoupí a pochopitelně i na schopnostech konkrétního hráče. Přistoupení k balonu je tak nutné správně načasovat a po zpracovaní rychle vyrazit do útoku. S tím se pojí také rozšířený systém driblingu, neboli různých parádiček, kliček a fintiček s balónem, kdy zejména zasekávání míče v běhu se stává mocným nástrojem celého útoku.

magazin.cz

 

FIFA 13 se do všech herních aspektů snaží v maximální možné míře napasovat schopnosti konkrétních fotbalistů podle statistik. Na hráčských dovednostech tak velkou měrou závisí úspěch při střelbě, zpracování míče, nahrávkách apod. Tento fakt tak klade vyšší nároky na přípravu týmu před zápasem a volbu vhodných typů fotbalistů pro chystaný herní styl.

magazin.cz

 

FIFA 13 je v každém případě krokem kupředu, a ačkoliv nepřináší revoluční změny, v mnoha ohledech vylepšuje stávající herní vlastnosti. Samotný fotbal je tak zas o kus realističtější a zábavnější.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1