Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Skutečný robot C-3PO bude dělat záchranáře

Vědci se nechali inspirovat Hvězdnými válkami a nového záchranářského robota sestavili podle legendárního C-3PO.

Populární protokolární droid C-3PO z filmové sci-fi série Hvězdné války se stal předlohou pro skutečného robota. Ten se ovšem nebude zabývat diplomatickými vztahy a společenskou konverzací, nýbrž by se měl věnovat záchraně lidských životů. Možná to zní trochu jako sci-fi, ale nový robot by měl být už příští rok testován na lodích amerického námořnictva jako účinný bojovník proti požárům.

magazin.cz

 

Robot s lidskými rysy

Robot označený jako ASH, tedy Autonomous Shipboard Humanoid (Nezávislý palubní humanoiod), je vyvíjen vědci z Laboratoře robotiky a mechaniky na Virginské technické univerzitě. Laboratoř úzce spolupracuje s Americkou námořní výzkumnou laboratoří ve Washingtonu, a proto není divu, že první nasazení čeká robota právě v americkém námořnictvu.

Vědci se při tvorbě prvních prototypů ASH nechali inspirovat legendárním droidem C-3PO z Hvězdných válek. Stavbu těla a pohyby by tak robot měl mít velmi podobné, nicméně jeho funkčnost by se měla soustředit především na schopnost vypořádat se s plameny ve stísněných prostorách, jakých je na lodích plno. V hlavě má umístěné senzory a infračervenou kameru, které jsou schopny rozeznávat lidská gesta a posunky i v hustém kouři, což mu umožňuje snáze pochopit lidské pokyny.

 

Odolný námořní hasič

Struktura ASH je vyrobena z odolných materiálů, jako je titan a hliník. Robot je napájen z akumulátoru, který je schopen udržet stroj „při životě“ po dobu zhruba třiceti minut. ASH díky své konstrukci zvládne lézt po žebřících a do rukou dokáže uchopit hadici, hasicí přístroj a jiné protipožární pomůcky. Robot by se tak měl být schopen poprat s požárem i přímo uprostřed plamenů.

„Robot nyní chodí a s testováním na námořní lodi se začne na začátku příštího roku,“ shrnuje současnou fázi výzkumu profesor Dennis Hong. „To ale neznamená, že je robot kompletní. Stále ještě potřebuje spoustu věcí dodělat. Jako třeba ochranu proti žáru a plamenům, senzory, navigaci a různé protipožární chování.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!