Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Hasič na dálkové ovládání

Odolný stroj pomůže hasičům dostat se s hadicí do potřebné blízkosti běsnícího ohnivého pekla.

Hasiči mají ze všech záchranářů nejnebezpečnější práci. K záchraně lidských životů i majetku dnes a denně nasazují v plamenech své životy a někdy za své úsilí zaplatí tu nejvyšší cenu. Jsou také případy, kdy i ta největší odvaha a nasazení nepomůže, nebo by dokonce mohla způsobit víc škody než užitku. A právě pro vyšší bezpečnost hasičů a nasazení do extrémních podmínek je určen nový hasicí stroj Thermit.

magazin.cz

 

Žáruvzdorný termit

S Thermitem mají hasiči nového spojence v boji proti běsnícímu živlu, který dokáže operovat i v prostředí, kam by člověk nedokázal vstoupit. Tvůrci Thermitu jej označují jako vůbec prvního dálkově řízeného robota, jenž pomáhá zachraňovat životy a odsouvá lidský prvek mimo nebezpečnou zónu.

Thermit je vlastně žáruvzdorný vysokotlaký hasicí přístroj upevněný na odolném pásovém podvozku, který dokáže zdolat i ten nejdivočejší terén. Je navržen tak, aby dokázal vydržet i takové podmínky, v nichž by ostatní současná zařízení podobné velikosti neměla šanci. Je však také dostatečně malý na to, aby se dokázal protáhnout klasickými dveřmi, tudíž je vhodný i pro nasazení v interiérech.

magazin.cz

 

Robot na vysílačku

Ovládaný je na dálku rádiovým spojením, které zvládne vzdálenost zhruba 400 metrů. Hasiči jej tak mohou provozovat z relativně bezpečné vzdálenosti. Vysokotlaká hadice přístroje zvládne kropit požár rychlostí 2200 litrů za minutu. Pásový nosník také uveze další náklad až do hmotnosti půl tuny.

magazin.cz

 

Thermite navrhla a vyrobila americká společnost Howe & Howe se sídlem v Maine. Podle jejích zástupců je Thermit „odolný, kompaktní a samostatný hasící nástroj, který dokáže účinně zasáhnout i při těch nejrizikovějších požárech nebezpečných materiálů, chemikálií, rafinérií, těžařských věží a podobně. Přitom navíc zajistí vyšší bezpečnost pro zasahující hasiče, kteří nemusí přijít s ohněm do přímého kontaktu.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!