Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chytré brýle na pomoc nevidomým

Nahradí v blízké budoucnosti vodící slepecké psy a bílé hole pouze technologicky vyspělé chytré brýle?

Britský vědecký tým z Oxfordské univerzity je velmi optimistický a domnívá se, že takové brýle by mohly v budoucnu ostatní slepecké pomůcky nahradit. Vědci totiž vyrobili a otestovali prototyp brýlí, které slepým lidem částečně nahrazují ztracený obraz a tím jim výrazně pomáhají v orientaci po blízkém okolí. Psa, jako věrného společníka, pochopitelně nahradit nemohou, nicméně by i tak měly nevidomým významně usnadnit život.

magazin.cz

 

Využití zbytkového vidění

Vědci z Oxfordu se při realizaci původní myšlenky opírali o studii, která tvrdí, že u zhruba devadesáti procent nevidomých lidí v Británii lze v určitém rozsahu vysledovat tzv. zbytkové vidění. A právě pro tuto skupinu nevidomých vědci vyvinuly speciální chytré brýle, které snímají obraz v rovině pohledu a zjednodušeně jej zobrazují na displeji před očima ve vysoce kontrastních a světelných barvách.

Dr. Stephen Hicks z oxfordského vědeckého týmu tvrdí, že brýle mají sloužit především ke zlepšení orientace slepých po okolí, nikoliv k obnovení jejich zraku. Brýle byly s pozitivními výsledky testování na sto šedesáti dobrovolnících z Londýna a Oxfordu a zhruba do dvou let by měly být komerčně dostupné ve specializovaných obchodech. Dr. Hicks počítá také s výraznou finanční úsporou nevidomých, neboť brýle by mohly stát kolem 600 liber, zatímco vytrénování slepeckého psa vyjde v Británii na 30 tisíc liber.

magazin.cz

 

Lepší orientace po okolí

„Brýle využívají dvojici kamer, které monitorují zorný úhel pozorovatele a určují vzdálenost okolních objektů, které pak jednoduše znázorní na světelném displeji,“ vysvětluje Dr. Hicks. „To pochopitelně neobnovuje zrak, ale můžeme tím zlepšit prostorové vnímání. Naším cílem je zvýšit nezávislost stovkám tisíc zrakové postižených lidí v Británii. Jak vyplývá z našeho testování, nevidomí jsou schopni s brýlemi rozpoznat, kde stojí stůl, kde je zeď nebo kde kdo stojí, a to do vzdálenosti pěti metrů.“

Technologie zabudovaná v brýlích nabízí i další pomocné funkce. S připojeným sluchátkem brýle nahlas přečtou vybrané nápisy, nebo dokonce naskenují čárový kód zboží v supermarketu a zjistí jeho cenu. Brýle by také mohly spolupracovat s mobilním telefonem a usnadnit tak nevidomým komunikaci.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!