Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šťastně svobodný / foto: shutterstock

Být nezadaný je zdraví prospěšné

Nemáte momentálně partnera nebo partnerku? Nevadí – může vám to v mnohém prospět!

Lepší vztahy v rodině i s přáteli

Kvůli partnerovi nebo partnerce mnoho lidí zanedbává svou rodinu nebo své přátele. Podle jednoho výzkumu z roku 2015 mají nezadaní jedinci lepší vztahy v rodině i s přáteli než lidé zadaní.

Lepší finanční situace

Ačkoli lidé žijící v páru disponují zpravidla většími finančními prostředky, lidé, kteří žijí sami, mají mnohem větší finanční svobodu. Mnohem více dluhů na kreditních kartách připadá partnerské či manželské páry. Finanční problémy pak úzce souvisí se zdravotními problémy, jako je stres, vysoký krevní tlak, zvýšené riziko mrtvice nebo infarktu.

Kvalitnější spánek

Bylo prokázáno, že člověk se lépe vyspí, pokud má celou postel pouze pro sebe. Je sice hezké usínat a probouzet se vedle milované osoby, ovšem má to i celou řadu negativ. Pokud váš partner v noci chrápe, kope kolem sebe a neustále vás budí, o nějaké kvalitě spánku se nedá mluvit. Nedostatek spánku je pak spojený se zdravotními problémy i poruchami soustředění. Když se dobře vyspíte, budete mít po celý den nejenom dobrou náladu, ale budete se také lépe soustředit a budete zdraví.

Lepší fyzická kondice

Nezadaní lidé se podle výsledků odborných studií častěji věnují sportu a pohybovým aktivitám, než lidé žijící v páru. Mají tak mnohem lepší fyzičku i zdravotní stav. Svobodní jedinci se také více starají o svůj vzhled.

Čas jenom pro sebe

V partnerských vztazích může snadno nastat problém s organizací času. Partneři se čas od času musí zkrátka jeden druhému přizpůsobit. A to dokáže nabourat plány i soukromý život. Také je to však mnohdy stresující, což může naše tělo úplně rozhodit.

Méně domácích prací

Pokud člověk žije sám, nemá tolik práce v domácnosti. Svobodní lidé mají více volného času, ve kterém se mohou věnovat svým koníčkům nebo relaxovat, a to protože nemusejí tak často uklízet. Vdané ženy se věnují úklidu domácnosti v průměru o sedm hodin za měsíc více, než ženy nezadané. A těchto sedm hodin lze přeci využít mnohem příjemněji!

Lepší sexuální život

Může to znít paradoxně, ale z výzkumů je patrné, že manželské páry mají méně kvalitní sex než svobodní lidé. V dlouhodobých vztazích zkrátka sexuální touha slábne.

Být nezadaný je zdraví prospěšné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!