Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Schody do nebe / foto: shutterstock

Existuje nebe….a peklo?

Existuje nebe nebo peklo? Ale doopravdy! Ne jenom tak, že „jedna paní povídala“!

Každý den se o něco snažíme. Má to smysl? Když se nám něco podaří, vyděláme například nějaké peníze. Ale to co se podaří je zítra minulostí a peníze utratíme. Jaký to má smysl?

Pokud není člověk úplně zkažený, pokud v něm zbylo aspoň kousek něčeho, co se jmenuje „svědomí“, nemůže žít bez přesvědčení správnosti svých činů. Že u většiny věcí, které dělá, nemůže jednat o mnoho lépe. Avšak často jako bychom slyšeli „jednu část našeho já“, která nám říká „jak by se to mělo udělat“ a vedle toho „druhou část našeho já“, která nám říká, jak to teď a tady „chceme udělat“.

Pokud si nebudeme lhát do kapsy, vidíme, že „jak to chceme udělat“ je často jen příjemné pro nás teď a tady, nic víc. A to „jak by se to mělo udělat“ znamená, že o tuto příjemnost přicházíme, ale v budoucnu díky tomu my anebo dokonce více lidí bude mít nějaký užitek, většinou spojený s mnohem větší příjemností. Tato varianta ovšem vyžaduje „teď a tady“ obětovat a „vytrhnout se“ síle, které nás táhne k prvé variantě.

Pokud si připustíme, že hlas, který nám říká, že si teď a tady sníme zákusek je horší než hlas, který nám na to odpoví, že nám to nic kloudného nepřinese a naopak se nestihneme postarat o kontrolu domácího úkolu dcery, provedli jsme teď a tady rozumové vyhodnocení své situace. Pokud nám následně naše vůle umožní „vytrhnout se z moci zákusku“ a realizovat druhou, lepší variantu, získali jsme následně – tedy dnes večer – dobrý pocit, že jsme pomohli dobré věci.

Pokud takto budeme jednat několikrát za den, pokud budeme vyhrávat své malé i větší každodenní zápasy, záhy zjistíme, že se svět kolem nás mění. Nebudeme mít sice tolik každodenních zábav, tedy zákusků, piva, televize, planého čtení hloupých příspěvků na sociálních sítích, ale zase nebudeme tlustí. Budeme mít víc peněz. Budeme mít úspěšnější děti, které si nás budou víc vážit. A víc si nás budou vážit i lidé kolem nás. My si budeme více vážit sami sebe. Tedy – dokud vytrváme. Dokud půjdeme stále dál, směrem k většímu smyslu toho, čím se zabýváme. A potom možná víc budeme chápat, co některá rozumná náboženství světa nazývají rájem…a peklem!

Pokračování úvah o odhalování skutečného nebe a pekla příště.

Existuje nebe….a peklo?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!