Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moravský znak / foto: shutterstock

Moravskou vlajku letos vyvěsí rekordní počet obcí

Iniciativa „Za vyvěšování moravské vlajky“ na obecních úřadech si klade za cíl připomínat Moravu, její kulturu, bohatou historii a tradice. Města a obce jsou vyzývány, aby ve státní svátek 5. července vyvěsily moravskou vlajku.

Morava si spolu s celým kulturním světem připomíná příchod slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu, tedy Cyrila a Metoděje. Psal se rok 863 a křesťanští věrozvěsti přišli právě na Moravu, v době, kdy Čechy ještě neexistovaly. Proto se tento den připomíná také moravskou vlajkou, která získává na popularitě v moravských městech a vesnicích. Symbolicky vyjádřit úctu Moravě vyvěšením vlajky se v roce 2018 rozhodlo zatím 1410 obcí a měst, což dnes představuje přibližně již tři čtvrtiny obcí z celkového počtu. Na celkové množství si ještě počkáme, do svátku zbývá několik dní a jednání na radnicích stále probíhají. Už nyní však můžeme konstatovat, že oproti minulému roku bude seznam obcí vyvěšujících moravskou vlajku o další necelou stovku bohatší. Vlajka Moravy zavlaje ve velké převaze napříč celou Moravou, všemi okresy a kraji – od Jihočeského, přes Vysočinu a Pardubický až po Moravskoslezký.

Letos byly nové přírůstky především v okresech Olomouc (+10 nových obcí), Šumperk (+10), Jihlava (+16), Blansko (+25), Kroměříž (+10)  a Uherské Hradiště (+7). K významným novinkám patří města Velká Bystřice, Město Libavá, městys Dub nad Moravou a Hlubočky na Olomoucku.  Šumpersko letos posílilo zatím 10 obcí například Nemile u Zábřeha, Písařov, Rájec, Postřelmůvek. Na Jihlavsku pak městys Batelov, Jamné, Velký Beranov, Vysoké Studnice… Na Žďársku přibyly mj. Moravec, Osová Bítýška, Zubří, celkem 10 obcí, z toho 4 v Čechách.  Blanensko získalo 25 nově zúčastněných radnic mezi jinými městys Doubravice nad Svitavou, Spešov, Žďárná, Suchý, Knínice.

Červeno-žlutou moravskou vlajku s modrou orlicí letos poprvé vyvěsí také obec Jevišovka na Břeclavsku.

             S podporou naší snahy připomínat moravské tradice se setkáváme nejen na Moravě. V Čechách se naší iniciativy zúčastňuje každoročně už několik obcí, letos přibyly další, se svou spontánní reakcí například Malá Losenice na Žďársku. Z  dalších městys Vojnův Městec, Škrdlovice, Vepřová, Račín, Chlumětín, Karlov, Nížkov, již jmenovaná Malá Losenice (okr. Žďár n.S.), Chmelík, Karle, Lavičné, Nedvězí (okr. Svitavy), Anenská Studánka, Dolní Morava (okr. Ústí n.Orl.) Představitelé samospráv tady vyvěšení vlajky Moravy chápou jako poctu Moravě, základního kamene naší státnosti, cyrilometodějské tradici, společné historii a stejným hodnotám. Pokud tedy pojedete na svátek 5.července někde na Moravě, všiměte si vlajek s moravskou orlicí a vzpomeňte si na historii naší státnosti. 

 

Moravskou vlajku letos vyvěsí rekordní počet obcí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!