Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti / foto: shutterstock

Jaký vliv má pořadí narození na naši povahu? Možná zásadnější, než bychom čekali

Pořadí, ve kterém se narodíme ovlivňuje nejen naše rodinné vztahy, ale také způsob, kterým nazíráme na svět. Jací jsou jedináčci a kdo ze sourozenců je na tom nejlépe?

Vztahy mezi sourozenci jsou dány pořadím jejich narození

Podle tvrzení psychologů sebou každé pořadí sourozenců přináší jiné podmínky, v nichž se musí dítě naučit fungovat. Vzhledem k tomu, že věkový rozdíl mezi sourozenci se časem nemění, bude neustále ten nejstarší prorážet mladším sourozencům cestu. Do zhruba sedmiletého rozdílu se dá ještě hovořit o klasickém sourozeneckém vztahu. Jakmile však věkový rozdíl mezi dětmi překročí tuto hodnotu, jde již spíše o dva jedináčky.

Prvorození přirozeně celou smečku vedou

Nevýhodou dětí narozených do rodiny jako první je především to, že se na nich rodiče vše teprve učí. Na druhou stranuv pozdějších letech dostávají často na starost své mladší sourozence a rodiče na ně kladou nejvyšší nároky, což v konečném důsledku vede k jejich vyšší cílevědomosti, zvýšeným ambicím, ale i vysoké míře zažívaného tlaku a stresu.Právě do prvorozených dětí promítají rodiče své nesplněné touhy a povzbuzují je tak k posouvání laťky výše a výše. Některé z dětí za to platí perfekcionistickým až neurotickým chováním.

Nezávislí jedináčci

Jedináčci jsou na tom podobně jako prvorození, jen navíc dostávají do vínku ještě samostatnost. Mohou se totiž spolehnout pouze sami na sebe. Díky osamocenému dětství tak nějak automaticky předpokládají, že se vše bude vyvíjet podle jejich plánu. Jelikož se v dětství nemuseli o nic dělit, mají problémy se sdílením a také spoluprací s ostatními. Jsou však přirozenými vůdci a tahouny všech společenství. Jejich vztahy vydrží, nejsou přelétaví a je na ně spolehnutí.

Prostřední děti urovnávají vztahy

Podle psychologů je postavení prostředních dětí nejsložitější. Na jedné straně dohání svého staršího sourozence, často mu i v mnohém ustupují, na straně druhé se musí zvládnout postarat o ty mladší. Benefit, který ze svého sourozeneckého postavení získají pro dospělý život spočívá především v umění diplomacie a hledání kompromisů. Prostřední děti nemají problém spolupracovat a s každým se dohodnout, před konflikty preferují spolupráci a celkově vystupují spíše smířlivě.

Benjamínci jsou otevření a kreativní

Nejmladší děti se těší největší pozornosti. Kromě rodičovského oka na ně totiž dohlíží i všichni sourozenci. Proto jsou nejmladší děti v rodině zvyklí na nejvyšší pozornost, která je nutí k „předvádění se“ a vymýšlení neobvyklých situací. To je později vede k vysoce rozvinutému kreativnímu myšlení, díky němuž se ideálně hodí pro práce, v rámci nichž přicházejí do častého kontaktu s lidmi.

Jaký vliv má pořadí narození na naši povahu? Možná zásadnější, než bychom čekali

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!