Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rozmazlené děcko / foto: shutterstock

5 důvodů, proč dnešní výchova selhává

Jsou nevychované děti důsledkem líných rodičů nebo celkovým nastavením současné společnosti?

Každý z nás se denně setkává s ukřičenými a vztekajícími se dětmi, kteří si svým panovačným chováním snaží prosadit svůj zájem. A většinou se jim to povede. Bezradní rodiče totiž často volí cestu nejmenšího odporu, a proto podléhají nátlaku svých potomků. Ti tak brzy přijdou na to, že stačí zavřískat, zadupat nohama nebo ztropit hysterickou scénu v supermarketu, a jednoduše tak dosáhnou svého.

Špatný přístup rodičů k dětem podle Emmy Jennerové

Vypadá to, že se nám výchova našich dětí postupně vymkla z rukou. Přesně to si myslí také Emma Jennerová, která roky působí jako super chůva a vytvořila také hlavní postavu v americké reality show "Take Home Nanny". V ní se zabývá převýchovou nezvladatelných dětí, kteří už zkrátka přerostly svým rodičům přes hlavu. Expertka na výchovu shrnuje v pěti jednoduchých bodech hlavní slabé stránky současné výchovy, které mají za následek sebestředné, rozmazlené a sobecké jedince.

Výchova už není komunitní záležitostí

Jak usměrnit dítko na veřejnosti? Dnes už tuto záležitost řeší pouze rodiče. Dříve se však při různých neadekvátních projevech zapojila celá dospělá společnost, která měla snahu malého vzteklouna usměrnit. Kdejaká babička přispěchala a řvouna zklidnila, někdy stačil přísný pohled statného pána a dítko se již neodvážilo ani pípnout. Jakmile se však začal rozmáhat nešvar dnešní doby, tzv. "kult dítěte", nestojí nikdo o to, aby se míchal do cizích záležitostí. Dokonce už i učitelé se bojí působit jako autorita, neustále totiž narážejí na hněv a kritiku nadměrně chránících rodičů. Výsledkem je nezájem okolí, které místo přirozené pomoci soucitně přihlíží, případně poukazuje na neschopnost rodičů zvládat své děti.

Přehlížíme a omlouváme chyby

Mnoho rodičů si myslí, že omlouvání a přehlížení dětských chyb a omylů vede k vybudování zdravého sebevědomí. Opak je však pravdou. Děti teprve poznávají rozdíl mezi dobrem a zlem a ne vždy se rozhodují správně nebo jednají adekvátně. A právě od toho je zde rodič, který nejen chválí, ale také upozorňuje na chyby a nedostatky.

Děti neznají nudu

Dnešní děti vlivem nových technologií neznají nudu. Nejsou si schopny užít volný čas bez toho, aniž by sáhly po tabletu, počítači či telefonu. Odpadají tak dětské sny, snižuje se jejich kreativita i fantazie, nejsou schopny vnímat přirozené podněty okolního světa.

Necháváme se vydírat

Více nasloucháme přáním našich dětí a snažíme se je okamžitě vyplnit. Nedopřejeme dětem čas, v průběhu kterého se mohou na svá přání těšit. Nebudujeme v nich pocit, že si musí věci zasloužit. Navíc, pokud si dítko na takové jednání zvykne, bude ve svých požadavcích přitvrzovat a odpověď "ne" pro něj nebude přijatelná.

Zanedbáváme vlastní život

Je správné, že děti mají v životě rodičů hlavní roli. Přesto by se však neměly stát jediným zájmem jejich života. Nejen proto, že je důležité a prospěšné mít čas pro sebe a své zájmy, ale také proto, aby děti pochopily, že máma a táta nejsou jen postavy fungující pouze podle jejich potřeb.

5 důvodů, proč dnešní výchova selhává

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!