Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šikana / foto: shutterstock

Šikana se může dotknout každého z nás

A to buď osobně nás, našich dětí, mezi známými a podobně. Není to jen „něco“, co známe z doslechu či z filmů.

Opravdu si často říkáme, že tohle se nás či naší rodiny netýká. Ale to jsme na velikém omylu. Šikana se může dotknout opravdu každého, od malých dětí už na prvním stupni až po šikanu na pracovišti či dokonce v rodině samotné. Proto bychom měli mít oči otevřené.

Šikanované dítě = nekonečné každodenní utrpení

Chová se najednou vaše dítě jinak? Dřív chodilo do školy s nadšením, nyní s donucením a ještě se zhoršilo v prospěchu? Přichází ze školy špinavé, s poničenými věcmi či dokonce chybějícími pomůckami nebo modřinami? Škemrá o stále větší kapesné? Je najednou vzteklé a bezdůvodně agresivní?

To všechno jsou známky toho, že něco není v pořádku. Nepřehlížejte to, neberte to na lehkou váhu, nemusí jít totiž o žádnou neškodnou rošťárnu ale opravdu o šikanu. A dítě volá o pomoc. Samozřejmě se vám nepřizná při první příležitosti. Má strach, stydí se, možná je mu vyhrožováno. Ptejte se však dál, navoďte situaci, kdy se dítě nakonec odváží vám otevřít a přizná svoje školní trápení. Potom to okamžitě řešte s vedením školy. Nejednou se totiž stane, že učitel o šikaně ví nebo něco tuší, ale situaci vědomě přehlíží.

Zůstaneme-li u dětí a školy, může se stát, že dítě šikanuje dokonce sám učitel. Jak se má dítě bránit, když jde navíc o autoritu? Opět... Mějte oči otevřené, vyptávejte se v klidu, aby se vám dítě svěřilo a situaci neprodleně řešte.

V dnešní době přibyla k tomu všemu ještě kyberšikana a rozhodně to není nic vzácného, především mezi mladými lidmi. A snad čím dál mladšími.

Jak jsem tedy psala v úvodu, šikana může postihnout kohokoliv z nás. Dospělý v práci se s tím třeba popere, ale malé dítě těžko. Proto mějme všichni oči na stopkách a všímejme si chování našich dětí, přestože jsme v jednom kole a večer padáme na ústa. Šikanované dítě potřebuje okamžitou pomoc.

Šikana se může dotknout každého z nás

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!