Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nový druh jedovatého hada / foto: Ctac / wikimedia

Zoologové objevili nový druh jedovatého hada: Dokáže zabít, aniž by otevřel své čelisti

Nově pojmenovaný druh Atractaspis branchi útočí pomoci atypicky rostlých postranních jedových zubů.

Obavy a strach z hadů patří vedle strachu z pavouků mezi nejrozšířenější fobie. Hororové obrázky vykreslují rozevřené útočící hadí čelisti ukrývající jedové zuby, jejichž obsah způsobuje rychlou a bolestivou smrt. Německým zoologům se však nedávno podařilo objevit druh hada, který tento zažitý výjev překonává.

Němečtí vědci zkoumali rozmanitost africké fauny

Tým zoologů vedený Dr. Markem-Oliverem Roedelem z berlínského přírodovědného muzea zkoumal živočišné druhy deštných pralesů jihovýchodní Guineje a severozápadní Libérie a právě zde narazil na dosud neznámý druh hada. Vědcům se podařilo zachyti tři exempláře hada z čeledi Atractaspis congica congica, u kterých popsali nápadně vyčnívající tesáky ze stran jejich čelistí.

Nový druh afrického hada

Netypicky rostlé jedové zuby

Vypozorovali, že díky této fyziognomii dokáže had zaútočit a bodnout ze strany bez nutnosti otevřít tlamu. Dále zjistili, že při zkoumání hada nelze použít běžný úchop, při kterém sevřou hada rukama za hlavou a zabrání tak jeho útoku. Had byl pojmenován Atractaspis branchi neboli Branchův had na počest Williama Branche, herpetologa z Jižní Afriky a předního odborníka na plazy na africkém kontinentu. Pro člověka naštěstí jeho kousnutí smrtelně jedovaté není, ač může způsobit vážnou nekrózu tkání.

Jak výzkum týmu přírodovědného muzea v Berlíně probíhal, můžete podrobně prostudovat v online časopisu muzea o živé přírodě, který je věnovaný rozmanitosti, systematice a evoluci všech skupin zvířat kromě hmyzu.

Zoologové objevili nový druh jedovatého hada: Dokáže zabít, aniž by otevřel své čelisti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!