Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Měření dětí / foto: shutterstock

Důležité milníky v životě dítěte

Většina z nás si v období poté, co jsme se stali rodiči, pečlivě zaznamenáváme důležité etapy v životě dítěte. O jaké konkrétní milníky jde?

Zrození

Tak úplně první je samotné zrození. Na svět se vyklube malý človíček, který okamžitě zaměstná celou rodinu a způsobí obrovský citový výbuch. Pro miminko je to také velice složitá situace, dosud bylo v bezpečí v děloze, teď se ocitlo v rušném světě, bývá mu zima, má hlad, mokrou plenku.

Novorozenec

První úsměv

Dalším milníkem je první úsměv. Ale opravdu ten opravdický, pravý úsměv, ne samovolné cukání růžových rtíků. Zaznamenáme ho koncem šestinedělí nebo zhruba během druhého měsíce.

Vysmáté miminko

První zvuky

Třetí milník přichází zhruba během třetího, čtvrtého měsíce. Miminko již začíná pěkně komunikovat, žvatlat, opakovat po nás. Zkuste na něj vypláznout jazyk a uvidíte :) Děťátko se nahlas směje, dokáže pěkně zvedat hlavičku i otáčet se na bok.

Samostatný pohyb

V šestém až osmém měsíci přichází další milník. Miminko nejenže hravě pase koníky, ale začíná pomalu lézt. Vyslovuje první rádoby slabiky a uchopuje do ruček hračky. Dokáže rozeznat jednotlivé tváře. Později již bez opory sedí.

První krůčky

Kolem dvanáctého měsíce života přichází zásadní milník. Děťátko už není miminko, začíná totiž chodit. Zpočátku se opatrně staví, zkouší stát bez opory, než se samo pustí na několik krůčků.
V osmnáctém měsíci již batole samo chodí, dokáže pít z hrnečku a zná i několik slovíček. Dokáže stavět komíny z kostek či vylézt na židličku.

Pití z hrnečku

Rozvoj řeči

Kolem druhého roku se pomalu rozvíjí řeč dítěte. Dítě samo nám rozumí, co mu říkáme, například, že si má přinést nějakou hračku či položit hrneček. Ovšem nastává také období, kdy si náš andílek dokáže pěkně postavit hlavičku. Když něco nechce, umí nám to dát pořádně najevo.

Akční hrdina

Mezi druhým a třetím rokem se z děťátka stává malý ďáblík, který je neustále v pohybu a kromě přestávky na spaní vyžaduje naši plnou pozornost. Pokud nedojde k odložení plen dříve, mělo by k tomu dojít nyní. Ratolest by si již měla bez problémů říkat o nočník.

Stále v pohybu

Období neustálých otázek

Devátý milník... Přichází období slovíčka Proč? Proč mám uklidit hračku, proč svítí sluníčko, proč prší, proč musím papat? Desítky otázek denně... :)

Toto bylo takových devět zásadních milníků v životě dítěte do tří let. Poté přichází  samozřejmě další. První návštěva mateřské školky, příchod sourozence,  nástup do první třídy a další.
Zaznamenávejte si tyto důležité události například pomocí fotografií do alba, či videonahrávkami nebo jen zápisky do deníku. Určitě si je jednou rádi zpětně přečtete nebo je později ukážete dětem. Jsou to nádherné etapy života, které se už nikdy opakovat nebudou.

Důležité milníky v životě dítěte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!