Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlatý šperk / foto: Facebook/Garrett Metal Detectors

Brit našel pomocí detektoru kovů zlatý náhrdelník starý 4 000 let

Opravdu mistrovský nález se povedl muži, jehož koníčkem je zkoumání půdy s detektorem kovů.

Detektory kovů se v posledních letech těší značnému zájmu u malých i velkých hledačů pokladů. Stejně tak si tuto zábavu oblíbil také Billy Vaughan, 54 letý Brit, kterému se podařilo nalézt opravdovou vzácnost – zlatý šperk pocházející z doby bronzové.

Relax a odpočinek při hledání

Billy Vaughan v běžném životě pracuje jako zdravotnický pracovník, ve volných chvílích však nerelaxuje sledováním televize, ale rád vyráží se svým Garrettem a lopatou do přilehlého okolí, aby zjistil, co vše se ukrývá pod zemským povrchem. Několik měsíců nacházel jen zanedbatelné kovové střípky a odpadky, nakonec se však na něj usmálo štěstí nevídané hodnoty. Když mu jeho přístroj zasignalizoval, že se pod zemí cosi nachází, začal Billy kopat a skutečně objevil zajímavě stočený kovový předmět.

Zlatý šperk

Z původní cetky zlatý poklad

Jak Billy tvrdí, nejprve si myslel, že se jedná o klasickou skobu na lezení, kterou používají horolezci jako jištění při lezení po skalách. O to větší bylo jeho překvapení, když se z původně předpokládané bezcenné cetky vyklubal náhrdelník z 22 karátového zlata starý více jak 4 000 let. Podle odborníků pochází z doby bronzové a jednalo se pravděpodobně o svatební dar vyšších společenských vrstev. Jeho cena byla stanovena na 14 000 dolarů, v přepočtu tedy něco přes 300 000 Kč.

Zanedbatelné nálezné

Ač teď možná někteří Billymu jeho nález závidí, nutno dodat, že v Británii platí zákon, že pokaždé, když někdo najde něco skutečně cenného, ​​je povinen informovat příslušné orgány. Stejně tak učinil i Billy, který byl nucen prodat svůj nález muzeu podle ceny stanovené Výborem pro oceňování pokladů. Rozhodně ho to však neodradilo od pokračování v hledání dalších pokladů, neboť sám zjistil, že s trochou houževnatosti a štěstí lze dosáhnout opravdu mimořádných výsledků. Stručně řečeno, kdo hledá, jednou najde!

Brit našel pomocí detektoru kovů zlatý náhrdelník starý 4 000 let

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1