Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Městský zápach / foto: shutterstock

Čichová mapa Brna zjišťuje, kde to v Brně smrdí

Zajímavý projekt mapuje více či méně zapáchající místa v moravské metropoli a zapojit se do něj může úplně každý.

Přijde vám to jako úlet? Pak věřte, že je to reálné. Brno má stránky, na kterých se zaznamenávají pachy na různých místech, ať už příjemné, nebo nepříjemné. A všechny se zapisují do mapy. Přispět do čichové mapy Brna můžete i vy.

Brno smrdí – nebo ne?

Město Brno má ojedinělý projekt čichová mapa Brna, na kterém jsou shromažďovány informace o různých odérech, vůních a nepříjemných výparech. Do projektu se může zapojit každý, kdo má čas a chuť. Funguje to jednoduše – stačí se přihlásit na stránkách brnosmrdi, nebo – pozor – brnovoni a zapojit se. Obě zmíněné webové adresy vás nasměrují na jeden web, kde můžete přidávat místa, která vás svou vůní zaujala, nebo naopak pohoršila. Pokud už místo na mapě najdete, můžete ho ohodnotit. Líbí se vám jeho vůně, nebo je vám nepříjemná? Nebo dokonce žádnou necítíte?

Zelný trh

Pachparáda z Brna

Aby to mělo ty správné grády, nechybí na zmíněných stránkách ani tzv. pachparáda. Možná znáte různé hitparády nebo filmparády… Tady je žebříček těch nejpopulárnějších míst, které v Brně nejvíce voní nebo naopak páchnou. Které to jsou?

Mezi nejvoňavější místa v Brně patří obchod s oříšky v podchodu pod nádražím, Kofi-Kofi, restaurace Annapurna nebo Koření od Sindibáda. Nejhoršími místy jsou naopak Hlavní nádraží Brno, Vchod do Vaňkovky, Myší díra nebo dokonce Divadlo Polárka.

Centrum města Brna

Pomozte zlepšit život v Brně

Ptáte se, k čemu všechna tato snaha vede? Není to jen webová stránka pro zábavu, zviditelnění nebo dokonce pro ostudu Brňáků, jak by se mohlo zdát. Má i své praktické účely. Tím není nic menšího než snaha zlepšit život ve městě. Čichová mapa Brna by měla pomoci najít místa, kde se budete cítit dobře, ale také ukázat na prostory, kde je potřeba zasáhnout a začít problémy řešit. Nakolik bude čichová mapa Brna účinná, to uvidíme zřejmě časem.

 

Čichová mapa Brna zjišťuje, kde Brno smrdí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!