Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spoření na horší časy / foto: shutterstock

Spořit dětem již od narození nebývá vždy výhodné

Očekáváte brzy přírůstek do rodiny, nebo máte malé děti a přemýšlíte, jak je nejlépe zabezpečit do života? Chcete jim k plnoletosti dát alespoň něco do začátku? Existují různé způsoby spoření pro děti již od narození.

Proč vlastně dětem spořit

Každý rodič chce svému dítěti usnadnit start do dospělého života. Ať už v podobě příspěvku na bydlení, investice do vzdělání nebo financí na cokoliv dalšího. Možností existuje hned několik, ovšem výrazně se liší v konečném výsledku. Obrovskou nevýhodou všech druhů spoření je samozřejmě dlouhý časový horizont a ztráta hodnoty vložených peněz v důsledku inflace. Nejjednodušší možností je ukládat každý měsíc určitou částku například na spořicí účet. Sice máte finance v případě potřeby neustále k dispozici, ale o nějakém zhodnocení zde nemůže být bohužel řeč.

Spoření

Finanční produkty orientované na děti

První možností je založit dítěti stavební spoření. To je velice oblíbené zejména díky státním příspěvkům a minimálnímu riziku ztráty vložených prostředků. Potomek si následně po dosažení plnoletosti může spořit dále, vzít si úvěr ze stavebního spoření pro financování vlastního bydlení, anebo smlouvu vypovědět a naspořené peníze vybrat a využít dle svého uvážení. V posledních letech se na trhu objevil nový produkt v podobě penzijního spoření pro děti. Ač může být název zavádějící, vaše dítě nedostane peníze až v důchodu. Částečně si naspořené peníze, ovšem bez státní podpory, může vybrat, až bude plnoleté, a to ve výši 30 %, zbytek dostane až v 60 letech.

Děti a čas

Podílové fondy – vyšší riziko, ale také větší zisk

Pro méně konzervativní rodiče existují také možnosti investic do podílových fondů, kde je zhodnocení vložených finančních prostředků o dost vyšší, ovšem bez záruky nějakého pevného a pravidelného zisku. Výše zhodnocení samozřejmě také záleží na zvolené strategii investování. Vybírat můžete z dynamické, vyvážené nebo konzervativní. U dynamické varianty se pohybuje zhodnocení v řádu až 8 % za rok. Výhodou této varianty spoření pro děti je také možnost výběru vložených finančních prostředků v rámci několika dní.

Spořit dětem již od narození nebývá vždy výhodné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!