Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sergej Anatol'evič Torop / foto: Instagram/official_cotlt

Novodobý vizionář se cítí jako Ježíš Kristus a tisíce následovníků podporují jeho myšlenku reinkarnace

Již několik desetiletí si Sergej Torop buduje vlastní učení založené na specifickém druhy víry a varuje lidstvo před příchodem apokalypsy. Co hlásá tzv. Vizionář a proč byl nedávno ruskými úřady zatčen?

Lidí, kteří sami v sobě spatřovali chodící odkaz Ježíše Krista, bylo jistě více, avšak Sergej Torop, zvaný také jako Vizionář, nastavil laťku opravdu vysoko. Kromě toho, že vybudoval vlastní církevní sdružení, vysvětluje samotný vznik světa a také předpovídá jeho zánik.

Nejistá doba nahrávala novému směru

Bývalý ruský policista začal být aktivní na počátku 90. let, tedy v době velké nejistoty v bývalém Sovětském svazu. Tehdy začal svými myšlenkami ovlivňovat masy lidí, které si přicházely poslechnout jeho výklad o smyslu života a o možné apokalypse. Ta má údajně ve formě katastrofické povodně zahubit celé lidstvo a záchrany se dočkají pouze ti, kteří budou následovat Vizionáře.

Vizionář a jeho ovečky

Budování vlastní komunity

Jeho učení a osobité charisma podpořené ještě fyzickým napodobováním samotného Mesiáše bylo natolik přesvědčivé, že se ho již v roce 1995 věrní následovatelé rozhodli doprovázet na Sibiř, kde pod jeho vedením začali budovat vlastní komunitní sdružení zvané Tiberkul. V současné době čítá jeho Církev posledního zákona až 10 000 členů z celého světa, kteří se k ní aktivně hlásí. Kdo by si však myslel, že Vizionář bude vycházet z tradičních křesťanských principů a hodnot, ten by se mýlil. Jeho učení je totiž dosti zmatečné a propojuje v sobě myšlenky pravoslavné církve, buddhismu, ekologických principů a dalších doktrín včetně ideologie marxismu-leninismu.

Styl života v Církvi posledního zákona

Pro následovníky je Vizionář postavou, které je třeba prokazovat neustálou úctu. Na veřejných projevech hlásá své myšlenky z dřevěného trůnu a neustále vybízí své věřící ke společné záchraně po údajném konci světa. V jeho komunitě je možné, aby měl muž více než jednu manželku, pokud s tím ta první souhlasí. Lidé zde žijí velmi skromným životním stylem v blízkém kontaktu s přírodou, takže se snaží obdělávat půdu a pěstovat plodiny, které následně konzumují. V komunitě platí zákaz konzumace potravin živočišného původu, zákaz pití alkoholu i kouření.

Kult Vizionáře

Zatčení a obvinění vůdčích členů

Ruské úřady i ruská pravoslavná církev už několik let Vizionáře sledují a letos v září přistoupily k radikálnímu kroku. Vůdce Církve posledního zákona a jeho nejbližší spolupracovníci byli zatčeni na základě obvinění z vydírání vůči jejich následovníkům, od nichž byly údajně požadovány astronomické částky. Někteří z nich byli donuceni prodat veškerý svůj majetek, aby se mohli stát členy společenství a přistěhovat se do obce Tiberkul. V současné době probíhá vyšetřování, které má celou situaci objasnit a zjistit, zda v komunitě docházelo k vydírání pod nátlakem či nikoliv.

Novodobý vizionář se cítí jako Ježíš Kristu a tisíce následovníků podporují jeho myšlenku reinkarnace

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!