Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Genetická výbava / foto: shutterstock

Nečekané vlastnosti a rysy zděděné po rodičích

Pokud jste přemýšleli někdy o tom, co vše jste zdědili po svých rodičích, možná budete překvapeni, že to nebyly jen rysy ve tváři, barva očí nebo umělecký talent. Někdy to mohou být i opravdu nečekané vlastnosti.

Sklony k alkoholismu nebo závislost na kávě

Děti po rodičích mohou zdědit velice důležité rysy a často to mohou být bohužel i sklony k nemocem. Nemyslíme teď však srdeční choroby nebo rakovinu, ale třeba obyčejné kýchání. Možná jste zdědili ACHOO syndrom, který způsobuje kýchání na ostrém světle. Pokud jste zdědili zrzavé vlasy, získáte výhodu v oblasti snášení ostré bolesti. Zrzci se tak často bez problémů mohou cpát i silně pálivými jídly a přijdou jim naprosto normální. Podobně můžete zdědit i toleranci k alkoholu. Alkohol a dědičnost spolu totiž souvisí víc, než by se na první pohled zdálo. Sklony k alkoholismu jsou asi z 50 % právě geneticky dané. Určitě lepší je zdědit závislost na kávě, která souvisí s genem PDSS2. Ten ovlivňuje zpracovávání kofeinu, lidé s aktivnější variantou genu vypijí kávy méně, protože metabolizují kofein pomaleji a jeho účinky jim déle vydrží.

Genetická výbava

Pesimistou podle genů

Varianta genu OXTR podporuje pesimistický pohled na život a i ten je možné zdědit. Nejenže tito lidé vidí vše černě, ale mají také nižší sebevědomí. Zvláštní mutace genu ADRA2B pak způsobuje, že jeho nositelé vyloženě přehlížejí pozitivní události a vidí jen ty negativní.[1] Gen RGS2 pak souvisí s depresemi, které mohou vést až k sebevražedným sklonům. To může být i důvodem, proč se v některých rodinách tyto nešťastné události opakují.

Společné rysy

Oblíbencem po otci, lenochem po dědovi

Věděli jste, že existuje také gen popularity? Ten funguje tak, že váš způsob chování přitahuje ostatní, a máte tak široký okruh kamarádů, který jistě měli i vaši rodiče velice bohatý. Kromě chování lze zdědit také talent, a to nejen k hudbě nebo sportu, ale třeba také na řidičské schopnosti. Zdědit se dají také sklony k lenosti[2], takže pokud raději celý den proležíte na gauči, než byste si šli zaběhat nebo na procházku, můžete to snadno hodit na genetiku.

Zdroje:

[1] NCBI (ncbi.nlm.nih.gov) - americké národní centrum biotechnologií

[2] muscle-fitness.com

Nečekané vlastnosti a rysy zděděné po rodičích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!