Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Švábi / foto: shutterstock

Šváb jako nezničitelný hmyz

Slovo nezničitelný není u švába rozhodně žádná nadsázka. Dokáže totiž žít až 17 dnů po oddělení hlavy od těla, než zemře hlady. Pro většinu lidí je šváb symbolem nepořádku a nečistoty, ovšem někteří labužníci je dokonce jedí.

Švába se nezbavíte

V přírodě existuje více než 3 500 druhů švábů a žijí zde o miliony let déle než člověk. Ovšem na lidi si rychle zvykli a naše spižírny jsou pro ně doslova rájem. Mají totiž nejraději potraviny s obsahem škrobu a cukru, ovšem nepohrdnou ani tapetou. Nejčastěji se setkáváme s rusem domácím. Ten je zhruba 11 až 13 milimetrů velký a má ploché tělo, díky němuž jsou pro něj všechny skuliny a praskliny v domech ideálním úkrytem. Mají rádi teplo a vlhko, takže na ně často narazíte v koupelnách nebo pekárnách. Pokud nechcete, aby se u vás doma zabydleli, je třeba řádně uklízet. Jakmile se u vás totiž jednou zabydlí, jen hodně těžko se jich budete zbavovat.

Švábi

Nevídaná odolnost

Jestli jste se někdy pokoušeli zbavit švábů, víte, že je to téměř nadlidský úkol. Bylo vymyšleno již mnoho hubících prostředků, ale bez většího efektu. V 80. letech minulého století například v USA vědci přidávali do přípravků proti rusům glukózu, kterou švábi milují. Bohužel to však zabíralo jen na danou švábí generaci, další generace byla již díky skvěle vyvinuté odolnosti a přizpůsobivosti na tyto přípravky imunní. Dokážou si prostě vypěstovat odolnost na stále nové a nové prostředky určené k jejich likvidaci.

Šváb

Přežijí téměř vše

Kromě odolnosti proti hubicím prostředkům dokážou přežít více než týden bez vody a bez potravy dokonce ještě déle. Navíc si švábi poradí i s radioaktivním zářením. Je tak velice pravděpodobné, že by přežili i atomový výbuch. Švábi nemají mozek uložený v hlavové části, ale je rozmístěný v různých částech těla, a tak přežije i takto oddělený dokud nevyhladoví. Tento malý tvor skrývá opravdu hodně překvapení a dá se o něm říct, že je téměř nezničitelný.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 3/2010

https://www.pasti.cz/blog/svabi-a-rusi-jak-se-jich-zbavit/

Šváb jako nezničitelný hmyz

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!