Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pohřeb nanečisto / foto: shutterstock

Komfortní pohřby nanečisto aneb důkladná příprava pro odchod na onen svět

Naplánovat si vlastní pohřeb není dnes již nic neobvyklého. Ovšem v některých kulturách je možné si svůj pohřeb vyzkoušet nanečisto. Pokud nevěříte, pojďte s námi zjistit, jak je možné nechat se pohřbít zaživa.

Kdo živé pohřby provozuje

Tzv. živé pohřby kolují v západních historkách již řadu let. Nejčastěji jsou jejich hlavními postavami jogíni a fakíři, kteří dokážou vydržet pod haldami zeminy hodiny a někdy prý i měsíce a přitom nakonec vyváznou živí. Jogíni prý tímto cvičením usilují o osvícení. Fakíři si naopak dokazují vládu nad svým tělem, a to zejména bděním, spánkem, sněním a zdánlivou smrtí.

Pohřeb nanečisto

10 měsíců v hrobě

V roce 1840 si chce pohřeb nanečisto vyzkoušet jistý indický fakír. Ten se nechá zabalit do pytle, dát do dřevěné krabice a následně zasypat zemí. U jeho dočasného hrobu je postavena hlídka, která je zde ve dne, v noci. Po dlouhých 10 měsících je hlína odhrabána, krabice rozbita a fakír vyndán z pytle. K všeobecnému překvapení mu stále bije srdce a fakír se pomalu probouzí. Dnes je na tuto historku nahlíženo se skepsí, ovšem mnoho indických nadšenců zkouší tento rekord překonat a umírá. Indická vláda je nucena pohřbívání zaživa oficiálně zakázat.

Luxusní pohřby zaživa

V roce 1978 se americký kaskadér Bill White nechá pohřbít zaživa. Ovšem v obrovském dřevěném kvádru, kde má úplně všechno – světlo, vzduch, jídlo i telefon. Jeho pomocí si krátí čas pod zemí při 134 dnech, které nakonec stráví ve své hrobce. Angličan Jeff Smith v roce 1988 tento rekord překoná o 8 dní, když se nechá pohřbít v dřevěné rakvi o délce 2 metry a výšce 70 cm. Přestože má velice omezený prostor, bere si s sebou mobil, knihy, televizi a mnoho rodinných fotografií. Odvětrávací šachtou je mu posíláno jídlo a pití.

Hrob

Český fakír vydrží 10 dní

Český fakír Ben Ghan, občanským jménem Zdeněk Zahrádka, vydrží pod zemí 10 dní bez jakékoli podpory kromě kyslíku. Úzký přívod vzduchu je současně otvorem pro sondy lékařských přístrojů, které monitorují jeho životní funkce. Při pokusu shodí 8,5 kg a zapíše se do Guinnessovy knihy rekordů.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 25/2007

https://enigmaplus.cz/tajemstvi-indickych-sadhuu/

https://www.e15.cz/magazin/svetovy-rekordman-poctrnacte-v-leze-na-hrebicich-preleti-dva-staty-836511

Komfortní pohřby nanečisto aneb důkladná příprava pro odchod na onen svět

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!