Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Řezané květiny / foto: shutterstock

Dostala jste pugét? Tipy, díky kterým vydrží čerstvý dlouhé týdny

Pugéty jsou běžným dárkem k narozeninám nebo k výročí. Aby vám dělaly radost dlouhé týdny, vyplatí se vědět, jak o ně pečovat. Z krásy jednotlivých květin můžete těžit opravdu dlouho, takže jak postupovat?

Seříznutí jako krok číslo jedna

Ať už jste dostali krásnou kytici tvořenou růžemi, gerberami nebo pivoňkami, prvním krokem k jejich dlouhé životnosti je seříznutí stonků. A nezáleží na tom, jestli květina putuje rovnou z květinářství, kde k seříznutí pravděpodobně došlo, nebo jestli ujela dlouhé kilometry, než se k vám dostala. Nůžky nebo nůž do ruky – to je po přenosu přes práh domu klíčové.

Stonky seřízneme vždy šikmo, a to v úhlu pětačtyřiceti stupňů. Díky tomu zajistíme, že rostlina dobře nasaje vodu. Výjimkou jsou chryzantémy, které se “lámou” přes čepel nože a nezaříznou se, u karafiátů platí, že se zařezávají vždy v jejich kolínku.

Květiny

Používáme výživu z květinářství

Prakticky v každém květinářství nám nabídnou výživu a je dobré si ji vzít. Květiny totiž díky ní vydrží dlouho čerstvé. Mnoho lidí zapomíná na přisypání prášku dovnitř, ale díky tomuto kroku dojde ke zpomalení tvorby bakterií čili k prodloužení jejich životnosti i životnosti vody, jež bez bakterií zůstává déle čistá.

Správné místo rozhoduje

Jak dlouho bude nádherný pugét sdílet s vámi domácnost se odvíjí od místa, kam ho umístíte. Nevhodné je stanoviště v blízkosti ovoce, které květina velmi špatně snáší, což vede k jejímu uvadnutí. Stejně tak se nevyplácí dávat rostlinu na přímé sluníčko, ani zde se jí příliš nedaří. Podobné je tomu v průvanu nebo v mrazu.

Kytice

Jídelní stůl se tak jeví jako ideální stanoviště, stejně jako stůl konferenční.

Pozor na kombinování květin

Udělali jste si sami radost a koupili si květinu, kterou nahradíte tu stávající v květináči? Při jejich výměně si můžete povšimnout ještě zdravých růží nebo gerber a rozhodnete se nově koupenou k nim přidat. Tím se však dopustíte chyby, která stojí za brzkým uvadnutím pugétu. Nikdy, ale nikdy nedáváme staré a nové květiny do jedné vázy.

 

Zdroj:

https://www.kvetinyonline.cz/magazin/6-tipu-jak-se-starat-o-rezane-kvetiny.html

Dostala jste pugét? Tipy, díky kterým vydrží čerstvý dlouhé týdny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!