Seříznutí jako krok číslo jedna
Ať už jste dostali krásnou kytici tvořenou růžemi, gerberami nebo pivoňkami, prvním krokem k jejich dlouhé životnosti je seříznutí stonků. A nezáleží na tom, jestli květina putuje rovnou z květinářství, kde k seříznutí pravděpodobně došlo, nebo jestli ujela dlouhé kilometry, než se k vám dostala. Nůžky nebo nůž do ruky – to je po přenosu přes práh domu klíčové.
Stonky seřízneme vždy šikmo, a to v úhlu pětačtyřiceti stupňů. Díky tomu zajistíme, že rostlina dobře nasaje vodu. Výjimkou jsou chryzantémy, které se “lámou” přes čepel nože a nezaříznou se, u karafiátů platí, že se zařezávají vždy v jejich kolínku.
Používáme výživu z květinářství
Prakticky v každém květinářství nám nabídnou výživu a je dobré si ji vzít. Květiny totiž díky ní vydrží dlouho čerstvé. Mnoho lidí zapomíná na přisypání prášku dovnitř, ale díky tomuto kroku dojde ke zpomalení tvorby bakterií čili k prodloužení jejich životnosti i životnosti vody, jež bez bakterií zůstává déle čistá.
Správné místo rozhoduje
Jak dlouho bude nádherný pugét sdílet s vámi domácnost se odvíjí od místa, kam ho umístíte. Nevhodné je stanoviště v blízkosti ovoce, které květina velmi špatně snáší, což vede k jejímu uvadnutí. Stejně tak se nevyplácí dávat rostlinu na přímé sluníčko, ani zde se jí příliš nedaří. Podobné je tomu v průvanu nebo v mrazu.
Jídelní stůl se tak jeví jako ideální stanoviště, stejně jako stůl konferenční.
Pozor na kombinování květin
Udělali jste si sami radost a koupili si květinu, kterou nahradíte tu stávající v květináči? Při jejich výměně si můžete povšimnout ještě zdravých růží nebo gerber a rozhodnete se nově koupenou k nim přidat. Tím se však dopustíte chyby, která stojí za brzkým uvadnutím pugétu. Nikdy, ale nikdy nedáváme staré a nové květiny do jedné vázy.
Zdroj:
https://www.kvetinyonline.cz/magazin/6-tipu-jak-se-starat-o-rezane-kvetiny.html
Dostala jste pugét? Tipy, díky kterým vydrží čerstvý dlouhé týdny
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!