Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lov mamutů / foto: shutterstock

Lov mamuta byl více stresující, než byste čekali

Se stresem se setkal ve svém životě snad každý. Přestože mohou být jeho příčiny různé, jeho projevy jsou u většiny postižených velmi podobné. Pocit nepohody, tlaku, tělesného a duševního napětí, ale také rychlé bušení srdce či pocity na zvracení zná každý.

První setkání se stresem

Stres je jev, který nás doprovází odjakživa, jen jsme jej zřejmě takto nenazývali. I dávní lovci mamutů se stresovali, zda zrovna dnes budou úspěšní při lovu a dokážou nakrmit celou tlupu. Zřejmě si to ještě neuvědomovali a je pravděpodobné, že stres po návratu do jeskyně ani nerozháněli meditací či horkou vanou, je ale pravděpodobné, že jejich tělesné reakce na zvýšenou hladinu kortizolu, která rizikové situace obvykle provází, byly podobné těm, které prožíváme my dnes.

Pralidé a stres

Co nás stresuje dnes?

V současné době se příčiny našeho stresu poněkud posunuly. Máme obavy ze závažných onemocnění, trápí nás potíže v zaměstnání, někdo se dokonce obává jeho ztráty a neschopnosti platit hypotéku a tedy obstát v moderním závodě o život. Velmi stresujícím životním faktorem je ale také rozvod. O svatbě ani nemluvě. Tyto intenzivní stresory ale většinu lidí potkají spíše nahodile. Svoji daň si může vybrat i stres nižší úrovně intenzity, který se ale vyskytuje v našich životech nepřetržitě. Lze si jej představit jako šum na pozadí, který jen tak nezmizí, možná jsme si na něj už i zvykli, ale pořád na nás působí.

Stres

Bojujte proti chronickému stresu

První věcí, kterou můžete udělat v boji proti stresu, je nestresovat se. Lehko se to řekne. Ale určitý odstup a pohled na věci z nadhledu vůbec není od věci. Napusťte si horkou vanu, přečtěte si pár stránek zajímavé knížky, vyjděte do lesa, pomazlete se s chlupáčem, kterého máte doma. Zkrátka přepněte na jiné frekvence. Velmi dobře vám v tom pomohou i některé bylinky, které mají relaxační vlastnosti. Skvělý je například kozlík lékařský, hlavní ingredience valeriánských kapek užívaných pro lepší spánek. Rozhodně je na místě sáhnout i po levanduli. Odvar z jejích květů asi málokoho chuťově nadchne, nasypat si hrst nati ale můžete třeba do horké koupele.

 

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11874-stress

https://www.medicalnewstoday.com/articles/herbs-for-anxiety

Lov mamuta byl více stresující, než byste čekali

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!