Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pivo / foto: shutterstock

Počet minipivovarů v naší zemi i přes covid stále roste

Počet minipivovarů se každoročně zvyšuje, a i když se nárůst těchto provozen nepatrně zpomalil, stále přibývají a nezdá se, že by trh byl již nasycen.

Co je minipivovar

Za minipivovar je považován podnik, který za rok nemá výstav větší než 10 000 hl piva. V současné době je možné v naší republice ochutnat zlatavý mok z téměř pěti set minipivovarů. Češi tak stále dokazují, že v pití piva patří ke světové špičce a ke spotřebitelům se dostávají různé další druhy piv a obohacují tak výběr.

Pivo
Pivo – Zdroj: Shutterstock.com

Minipivovary přežily i covid

Covidová krize zasáhla podnikání napříč odvětvími a v oblasti pivovarnictví, to minipivovary odnesly více než ty klasické. Přesto jejich počet nadále roste a na trh se tak dostávají stále nová piva různých značek, chutí, vůní a složení. Seznam minipivovarů si můžete prohlédnout na speciální mapě minipivo.

Mnoho minipivovarů přizpůsobilo prodej piva právě daným podmínkám, někde se utlumila výroba, ale kromě asi pěti podniků, co provoz ukončily, toto nelehké období přežily. Jejich produktivita pomalu zase stoupá a vrací se k normálu. Hodně z jejich dalšího osudu bude záviset na koronavirové situaci a omezeních. Většina minipivovarů by ale i další případný lockdown ustála. Poptávka po regionálních pivech a novinkách chmelového moku stále je.

Sud piva
Sud piva – Zdroj: Shutterstock.com

Proč se minipivovary těší tak velké oblibě

Jak již bylo zmíněno, Češi jsou národ, který má pivo ve velké oblibě a ve spotřebě hrajeme světový prim. S nárůstem počtu minipivovarů se i rozšiřuje takzvaná pěnivá turistika. Projít si určité území, navštívit některé minipivovary, podívat se do provozu, ochutnat novinky. Minimálně ze zvědavosti bude takový výlet zajímavý nejen pro muže, ale i pro jejich něžné polovičky.

 

Zdroj:

https://www.pivnici.cz/aktivni-pivovary/zeme/ceska-republika/dle-data-zalozeni/

https://www.prumyslovaautomatizace.com/pocty-minipivovaru-podle-svazu-koronavirus-nesnizil-je-jich-kolem-480/

 

 

 

 

Počet minipivovarů v naší zemi roste

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!