Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Co jsou hufle a handále? / foto: shutterstock

Znáte hufle a handále? Brněnský hantec jde s dobou!

Brněnský hantec rozhodně neupadá v zapomnění, naopak pružně reaguje na technologický pokrok a svůj slovník rozšiřuje o nové výrazy.

Obyvatelé jihomoravské metropole mají svoji specifickou mluvu, která spíše než za nářečí, je považována za slang. Mluvíme o tzv. brněnském hantecu, podle kterého jezdí brňák do hokny šalinó a večer si jde hodit sicnu na škopek, kde hodí čučku na nějakou betelnou koc. Brněnský hantec můžete slyšet v původním znění, zavítáte-li do některého restauračního zařízení ve čtvrti Staré Brno. Starousedlíci se totiž svého hantecu drží a jsou na něj náležitě hrdí. Od nich to přirozeně přebírá mladá generace, díky které tato originální mluva nestagnuje ani neupadá v zapomnění, ale naopak pružně reaguje na současnou situaci a svůj slovník rozšiřuje o nové výrazy.

Brněnská katedrála Petrov
Brněnská katedrála Petrov – Zdroj: Shutterstock.com

Honza Hlaváček – průkopník původního hantecu

V současné době se o zachování a propagaci hantecu stará hlavně brněnský rodák Honza Žanek Hlaváček, který se jej snaží přiblížit i mimobrněnské veřejnosti. Jako bavič pořádá různá vystoupení, ve kterých ukazuje pestrost a originalitu této zvláštní mluvy, do hantecu přezpíval všeobecně známé písně, takže vznikly hity jako Betelná koc - Báječná ženská, nebo Vargle - Buráky. Známý je také jeho Slovník brněnského hantecu, ve kterém však výrazy hufle nebo handále nenajdete.

A co vlastně znamenají výše zmíněné hufle a handále?

Hufle jsou jednoduše přenosná ušní zařízení, jedno nebo dvě bezdrátová sluchátka někdy také nazývaná Airpody, Airdotsy, Earpody nebo TWS sluchátka, nad kterými starší generace nevěřícně kroutí hlavou a nechápe, proč tolik mladých lidí nosí najednou nedopalky neboli vajgly v uších. Jelikož jde o nové, moderní zařízení, znalci hantecu se s tímto výrazem teprve sžívají.

Betelná koc s handálem a huflema
Betelná koc s handálem a huflema – Zdroj: Shutterstock.com

Handále jsou pak ruční přenosná zařízení s dotykovým displejem a rozmanitými funkcemi. Běžně se nazývají mobily, telefony, dotykáče, tablety, iPhony nebo iPady a jsou neodmyslitelným příručním zařízením všech generací, bez kterých se již v každodenním životě nelze obejít.
Název handál pochází zkomolením a zjednodušením slova Handheld a zároveň má svůj původ také v němčině, ze které převážná část hantecu vychází.

Zdroj:

https://www.mobilmax.cz/hantec

https://www.zvut.cz/lide/lide-f38102/hantec-je-nadsazka-zdroj-obveseleni-rika-jeho-propagator-honza-hlavacek-d193148

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hantec

 

 

 

 

 

 

Znáte hufle a handále? Brněnský hantec jde s dobou!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!