Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pěstování konopí / foto: shutterstock

Jaké novinky přináší novela zákona 2022 o pěstování konopí?

V lednu 2022 vstoupí v platnost zákon, jenž usnadní získání licence pro pěstování technického a lékařského konopí. Prozatím legislativa pěstitelům není příliš nakloněná.

Kdo může užívat léčebné konopí

K předepisování léčebného konopí se přistupuje nejvíce u pacientů trpících chronickou bolestí, na které nezabírají jiná léčiva. Může být předepsáno pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo AIDS. Dle lékařských studií je účinek léčebného konopí zcela nepopiratelný a nejednomu trpícímu poskytnou úlevu, na kterou nic jiného jednoduše není.

Léčebné konopí
Léčebné konopí – Zdroj: Shutterstock.com

Je téměř nemožné licenci získat

V současné době se licence pro pěstování konopí s hladinou THC nižší než 0,3 % uděluje zcela minimálně. Byrokracie kolem udělování licencí prakticky znemožňuje její samotné získání.

Změny v zákoně

V červnu 2021 poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o návykových látkách, který se přímo týká technického a léčebného konopí.

Nejvýznamnější změnou je zvýšení limitu obsahu THC ze stávajících 0,3 % na 1 %. Zároveň tato novela umožňuje soukromým osobám snadněji získat licenci.

Doložením postupů správné výrobní praxe je tak možné licenci udělovanou ministerstvem zdravotnictví ČR získat a léčebné konopí tak pěstovat, vyrábět z něho léčivé přípravky nebo distribuovat.

Vláda touto novelou hodlá vytvořit zdravou konkurenci na trhu a srazit cenu léčebného konopí tak, aby se výrobky z tohoto opiátu dostaly k uživatelům za jednodušších podmínek a samozřejmě za přijatelnější cenu.

Pěstování konopí
Pěstování konopí – Zdroj: Shutterstock.com

Novela zákona prošla schvalovacím procesem

Návrh zákona prošel poslaneckou sněmovnou i senátem, přestože se několikrát uvažovalo o jejím zamítnutí. Dne 27.9.2021 novelu zákona o pěstování léčebného a technického konopí podepsal prezident, a od ledna 2022 tak vstupuje v platnost.

 

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/konopi-legalizace-thc-technicke-konopi-novela-snemovna-senat-lecebne-konopi_2109141956_hyh

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1998-167

 

Jaké novinky přináší novela zákona 2022 o pěstování konopí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!