Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kormorán / foto: shutterstock

Dotace na odstřel kormorána velkého příliš nezabraly

Stát vyplácí takzvané zástřelné za odstřeleného kormorána velkého. |Jejich počty se přesto nijak zvlášť neredukují a dál přidělávají rybníkářům nebo rybářským svazům vrásky na čele.

Kormorán velký

Kormorán je tažný společenský pták s rozpětím křídel až 150 cm. Právě jeho společenský způsob života je pro zarybněné vodní hladiny hotovým neštěstím. Kormoráni umí lovit organizovaně a plácáním křídel o vodní hladinu si ryby nahánějí k mělčině, kde potom hromadně loví. Ryby nejen uloví, ale hodně jich i zraní. U nás hnízdí několik menších kolonií v celkovém počtu asi pět set kusů. Na zimu k nám ovšem přilétají stovky těchto věčně hladových opeřenců a odhady jsou, že jich u nás zimuje až 15000.

Kormoráni
Kormoráni – Zdroj: Shutterstock.com

Regulace počtu kormoránů je nutná

Ačkoliv je kormorán u nás chráněným druhem, zákonná úprava z konce roku 2018 povolila jejich odstřel, a tím regulaci jejich počtu. Majitelé vodních ploch postižení jejich hladovými nálety dostávají od státu odškodnění a nyní stát proplácí takzvané zástřelné.

Není to tak, že by si povolenku na odstřel kormorána mohl sehnat kdokoli. Odstřel je povolen pouze myslivcům a pouze na jejich spolkovém území. Nesmí se střílet kulovnicí, povolená je pouze brokovnice. Kormorán nemá chutné maso a ani peří není k užitku, a tak je jeho odstřel čistě jen ke snížení jejich přemnožené populace. Střelec většinou dostane 150 Kč za kus. Vyúčtování dochází přes myslivecký spolek, kam stát zástřelné zašle.

Majitele rybníků i rybářské svazy se teď upínají k tomu, že když se dosáhlo povolení odstřelu kormoránů, bude následovat povolení regulace přemnožené vydry říční.

Dotace na odstřel kormorána velkého příliš nezabraly

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!