Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Roztoči v domácnosti / foto: shutterstock

Jak zbavit svou domácnost roztočů? Způsobů je několik

Prakticky v každé domácnosti jsou nevítaní hosté, které na první pohled nevidíme. A způsobují problémy.

Těmi hosty jsou roztoči, kteří se nejvíce vyskytují v ložnici. Jenom v polštářích se jich může nacházet až patnáct procent všech vyskytujících se roztočů v domově. Jelikož vyvolávají alergické reakce, je zapotřebí s nimi zatočit. A to ideálně dřív, než dojde k jejich masivnímu přemnožení. Jenže jak na to?

Roztoči v domácnosti
Roztoči v domácnosti – Zdroj: Shutterstock.com

Pravidelné větrání je nadmíru efektivní

I když roztoče nevidíte na první pohled, naštěstí víte, co nemají zrovna v lásce. Co jim opravdu vadí, je nízká vlhkost vzduchu v interiéru. I proto se vyskytují zpravidla tam, kde se vlhkost vzduchu pohybuje kolem sedmdesáti až osmdesáti procent a výš. Váš úkol je tedy prostý – snížit vlhkost vzduchu ideálně pod pětapadesát procent. A nemusíte k tomu používat žádné speciální spotřebiče, pomocnou ruku podává okno – stačí jen větrat (ideálně dokořán).

Zbytečně nepřetápějte

Roztoči si také hoví v prostředí, kde je příliš teplo. Proto se hlavně v topné sezoně snažte nepřetápět. Udržujte teplotu v pokojích domu i během zimy kolem dvaadvaceti stupňů. Vyšší teplota nevítaným hostům svědčí, zejména pak teploty pohybující se nad šestadvaceti stupni Celsia.

Roztoči jako nevítaní hosté
Roztoči jako nevítaní hosté – Zdroj: Shutterstock.com

Převlékání postele na pořadu dne

Nebo alespoň týdne. Pravidelná výměna ložního prádla totiž také velkou měrou přispívá ke zdravé domácnosti bez zmiňovaných alergenů. Abyste povlečení zbavili všech možných škůdců našeho zdraví, perte ho při minimálně šedesáti stupních Celsia.

Při převlékání věnujte pozornost i matraci. Nejen v polštářích se totiž velké množství roztočů nachází. Matrace je doslova semeništěm alergenů, proto ji alespoň do té doby, než skončí prací a sušící program, provětrejte.

Převlékání postelí
Převlékání postelí – Zdroj: Shutterstock.com

 

Zdroj:

https://primanapady.cz/clanek-30003-6-super-tipu-jak-se-zbavit-roztocu-aneb-zdrava-domacnost

 

Jak zbavit svou domácnost roztočů? Způsobů je několik

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!