Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kreslení pravou hemisférou / foto: shutterstock

Metoda ,,kreslení pravou mozkovou hemisférou“ může pomoci i úplnému čmáralovi

Baví vás kreslení, ale vaše kresby vypadají jak od prvňáčka, a chcete se zlepšit? Slyšeli jste o kurzech kreslení pravou hemisférou? Zajímá vás v čem to vlastně spočívá?

Rozdělení na pravou a levou mozkovou hemisféru

Náš mozek je rozdělen na pravou a levou hemisféru. V dětství je více využívaná pravá část, kde je ukryta kreativnost, tvořivost, intuice nebo snění. Levá část hemisféry se postupem dospívání stává dominantnější, jelikož zastává funkci logického myšlení, analytiky i motoriky. Jednoduše řečeno, pravá část mozkové hemisféry je aktivnější v dětství z toho důvodu, že děti jsou bezstarostné a tvořivé bez toho, aniž by svoji vlastní práci kritizovaly. Dělají ji zkrátka pro své potěšení.

Pravá a levá hemisféra
Pravá a levá hemisféra – Zdroj: Shutterstock.com

Schopnost kreslit a malovat má na práci pravá část hemisféry

Kreslení spočívá vlastně v tom, že se během cvičení pravé mozkové hemisféry snažíte potlačit práci levé části hemisféry. Zní to krkolomně, ale podstata tak složitá není. Velmi zjednodušeně by se dalo říci, že se naučíte potlačit logické myšlení. Ne, nebudete se v tu chvíli chovat jako blázni, pouze budete na kreslený obrázek nahlížet jinak. Pomáhají tomu na první pohled nelogická cvičení. Jako příklad lze použít třeba část školení, kdy dostanete obrázek, přesněji skicu koně. Dostanete ten obrázek před sebe vzhůru nohama a překreslit ho máte již správně, nohama dolů. Najednou na předlohu nekoukáte jako na koně, ale jako na linky a tahy, které prostě svojí rukou přenášíte již otočené na svůj papír.

Malování
Malování – Zdroj: Shutterstock.com

Stačí chtít a kreslit zvládne každý, chce to malovat pro potěšení

Ať tuto techniku hodláte zvládnout podle dostupných instruktážních videí, podle knihy nebo účastí na některém z kurzů, myslete na to, že to děláte sami pro sebe. Vy o sobě víte, že v něčem nejste úplně nejlepší a chcete se zlepšit, a to je již sám o sobě úspěch. A zlepšení v kreslení po zvýšeném zapojení pravé hemisféry zaznamená skutečně každý.

 

Zdroj:

https://diskuse.doktorka.cz/kresleni-pravou-mozkovou-hemisferou

Metoda ,,kreslení pravou mozkovou hemisférou“ může pomoci i úplnému čmáralovi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!