Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Želví kamarád / foto: shutterstock

Pořídit si želvu – ano, nebo ne?

Pořídit si domácího mazlíčka je něco, co se řeší v mnoha rodinách. A tam, kde je ze hry pes, se dostává do hry želva. Je ale vhodné si ji koupit?

Důvodů, proč si želvu pořídit, je celá spousta. Ovšem je taky mnoho proti. Pojďme se na to podívat objektivně a poté bude jen a pouze na vás, na jakou stranu barikády se přesunete.

Proč si pořídit želvu

Želvám nevadí, když na ně nemáte čas. Pokud patříte k časově vyčerpaným jedincům, kteří jen touží po pozdním příchodu domů po trošce pozornosti, je želva tou správnou cestou. Samozřejmě ji potěší, když ji sem tam pohladíte, ale nevyžaduje tolik péče jako například pes, kterého musíte pravidelně venčit a učit ho mnoha povelům, aby byl poslušný.

Do vínku želvám přihrává i fakt, že si dnes můžete koupit opravdu různé druhy. Suchozemské, vodní, větší i menší. Možnost výběru je u mnoha lidí rozhodujícím faktorem – budoucí chovatelé chtějí mít možnost volby.

Želva jako domácí mazlíček
Želva jako domácí mazlíček – Zdroj: Shutterstock.com

Na rozdíl od psa vás želva neopustí po patnácti letech. Naopak s vámi stráví dlouhá léta, dokonce ani nelze vyloučit, že vás přežije. Želvy se totiž dožívají desítek let, jejich životnost se liší druh od druhu.

Proč si nepořizovat želvu

Podívejme se však na druhou stranu věci. I když se želva jeví jako nenáročný domácí mazlíček, péči o ni není dobré zanedbat. Pravidelné čištění terária/akvária, výměna vody a samozřejmě krmení by mělo být pravidelné. Jako každý jiný tvor, i želva vyžaduje jistou míru odpovědnosti (i když menší v porovnání s péčí o jiné živé tvory).

Právě zmiňovaná délka života může být i nevýhodou. Je důležité zvážit, jestli je pro vás z dlouhodobého hlediska opravdu atraktivním mazlíčkem a jestli zájem o ni není pouze chvilkovou záležitostí.

Když si pořídíte želvu, počítejte také s tím, že nejsou milovníky změn. Pokud plánujete zejména v jejím okolí nebo příbytku dělat nějaké změny, jděte na to vždycky postupně.

 

Zdroj:

https://vse-pro-zviratka.cz/zelva/

Pořídit si želvu - ano nebo ne?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!