Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pracovní pohovor / foto: shutterstock

Životopis je vaší vstupenkou na osobní pohovor. Jak jej správně vytvořit?

Hledáte zaměstnání nebo o změně zatím jenom uvažujete? Pokud ano, věnujte řádnou péči vašemu životopisu. CV s relevantními informacemi zvyšuje pravděpodobnost, že personalisty zaujmete a pozvou vás na osobní pohovor. 

Řada lidí se domnívá, že je životopis pouze formalitou, na které personalisté formálně pouze lpí. Opak je pravdou. Jedná se o dokument, díky kterému si na vás personalista vytvoří prvotní názor. Posuzuje podle něj, zda jste vhodným kandidátem na obsazovanou pozici. Což znamená, že se po přečtení vašeho životopisu, případně motivačního dopisu rozhodne, zda je smysluplné, aby vám věnoval svůj čas při osobním setkání.

Existuje spousta rad a návodů, jak by měl životopis vizuálně vypadat. Na internetu jsou k dispozici i vzory životopisů, či šablony k vyplnění. V tomto článku se spíše zaměříme na tvorbu samotného obsahu, který je i v šablonách potřeba vyplnit vlastnoručně.

Profesní životopis
Profesní životopis – Zdroj: Shutterstock.com

Životopis na míru

Na úvod je vhodné sdělit, že životopis je vhodné tvořit „na míru“ dle pracovního inzerátu, na který reagujete. Vžijte se do pozice personalisty. Ten má pro obsazované místo vytvořený seznam požadovaných znalostí a schopností, které by měl nový pracovník splňovat.

A přesně to je strategie, která by vás mohla navést k vytvoření zajímavého životopisu. U každé věty ve vašem životopisu se sami sebe zeptejte: „Řekne tato informace o mně něco podstatného náboráři? Jsou tyto informace relevantní pro inzerovanou pozici?“ apod.

Vyvarujte se výmyslů a polopravd

Životopis se snažte vytvořit jasně, stručně, relevantně a zejména pravdivě. Jakékoli upravení skutečností se na případném osobním pohovoru může zjistit. A to bohužel může vaši reputaci poškodit.

Při jeho tvorbě se zamyslete nad tím, jaké pracovní činnosti jste v předchozích zaměstnáních vykonávali. S čím jste získali zkušenosti během brigád při studiu. Snažte se v životopisu vypíchnout všechny věci, které byste na obsazované pozici mohli uplatnit.

Zároveň se zaměřte na formulaci vět při popisu vašich pracovních zkušeností a také na gramatickou bezchybnost. V ideálním případě dejte váš životopis někomu přečíst. Víc očí, víc vidí. Ověříte si tak, že nemáte v dokumentu chyby a i pro ostatní lidi je pochopitelné, co chcete personalistovi sdělit. Pokud si nevíte s tvorbou životopisu rady, využijte služeb personalistů, kteří nabízejí při tvorbě životopisu pomocnou ruku.

Pracovní pohovor
Pracovní pohovor – Zdroj: Shutterstock.com

Životopis jako vlastní vizitka

Uchazeči o práci často nechápou, že si personalista nepozve k pohovoru všechny a rozhoduje se na základě dvou dokumentů. Na druhou stranu, většina uchazečů o zaměstnání je v pracovním poměru, proto si na pohovory musí zařídit volno v práci, někdy si vzít i dovolenou. Možná i proto personalisté nezvou k pohovoru všechny uchazeče a riskují, že životopis neprozrazuje o uchazečích všechny jejich kvality.

Neexistuje správné řešení, jelikož někdy uchazeč o práci na pohovoru překvapí, někdy naopak zklame. Někteří personalisté ještě volí kompromis. Dotazují se na doplňující otázky nejdříve telefonicky a následně se rozhodují, zda uchazeče pozvou osobně.

Ať tak, či tak, základem úspěchu při hledání zaměstnání je dobrý životopis. Pokud máte o inzerovanou práci opravdu zájem, dejte si na životopisu záležet. Mějte na paměti, že tento dokument rozhoduje o tom, zda obdržíte odmítací e-mail či budete moci projevit zájem o pozici i osobně.

 

Zdroj:

https://www.zivotopisy.cz/jak-napsat-zivotopis

https://www.jobs.cz/poradna/rady/rady-pro-uchazece/jak-napsat-cv/

https://cvapp.cz/jak-napsat-zivotopis

Životopis je vaší vstupenkou na osobní pohovor. Jak jej správně vytvořit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!