Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
hrací hřiště / foto: shutterstock

Proměňte kousek zahrady v dětský ráj. Jak vybrat správné dětské hřiště?

Teplé počasí vybízí k tomu, abyste trávili více času venku. Pokud chcete vytvořit na zahradě bezpečné a zábavné místo pro děti, ale současně i odpočinkovou zónu pro sebe, je nezbytné myslet na několik důležitých parametrů.

V následujících řádcích vám prozradíme, na co všechno byste měli myslet.

Umístění dětského hřiště

Současný trh je rozmanitý a k dispozici jsou dětská hřiště s různými prvky. Prvně je však nezbytné vybrat vhodné místo.

Dětská hřiště

Zastínění sluncem. V letním období je nezbytné ochránit ratolesti před sluncem, a proto umístěte dětské hřiště pod stromy či jakékoliv jiné zastření. V případě stromů však myslete na to, aby byly větve dostatečně vysoko.

Blízko domu. Pro zajištění vyšší bezpečnosti je dobré umístit hřiště daleko od vstupní brány či garáže a zároveň na dohled rodičů, například blízko terasy či okna od kuchyně.

Rozměry zahrady

Výběr vybavení zahradního hřiště závisí i na velikosti zahrady, respektive prostoru vymezeného pro hraní. Ať už plánujete pořídit jakékoliv hračky na zahradu, myslete na to, aby byly v dostatečné vzdálenosti od sebe. Když jedno dítě sjíždí po skluzavce, nemělo by narazit do svých sourozenců houpajících se na houpačce.

Materiál

Vzhledem k tomu, že dětské hřiště představuje poměrně velkou investici, myslete na kvalitu materiálu. Přece jen, nechcete pořídit hračky na jednu sezónu. Ideální je konstrukce z masivního dřeva, jež vydrží dlouhá léta a odolá povětrnostním vlivům.

Styl

Vybavení pro děti esteticky přizpůsobte okolí. Zohledněte, jestli je vaše zahrada navržena v klasickém elegantním stylu, nebo je spíše minimalistická a moderní. Dětské hřiště by mělo dokonale ladit s celkovým vzhledem zahrady.

Hračky na zahradu

Vybavení

Dětská hřiště nejsou pouze skluzavky a houpačky, ale mohou obsahovat i další sestavy, například na písek a vodu. Pískoviště je naprostou nezbytností na každém hřišti, protože ho mají ráda jak batolata, tak i větší ratolesti.

Zajímavou alternativou jsou multifunkční hrací soupravy vhodné pro děti od tří let. U takové soupravy jsou k dispozici šplhací žebříky i lezecké stěny, na nichž si mohou vaše děti bezpečně hrát, a přitom rozvíjet své fyzické a motorické dovednosti. Multifunkční zařízení jsou vybavena i skluzavkami.

Další klasikou, která rozhodně neomrzí, je houpačka. Houpání je uklidňující, navíc stimuluje smysl pro rovnováhu. Vybrat si můžete z pestré škály variant.

Jestliže hledáte internetový obchod, odkud můžete objednat dětská hřiště a další hračky na zahradu, podívejte se do bohatého portfolia Ministerstva hraček. Jedná se o e-shop, kde najdete skluzavky, dětská hřiště, trampolíny, zahradní domečky, pískoviště, ale i bublifuky, sportovní potřeby a podobně.

K tomuto článku není otevřena diskuze