Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tvarohovo-jahodový dort / foto: Shutterstock

Bezlepková dieta nemusí být peklo, když víte, jak na zdravé pečení

Objevila se u vás intolerance na lepek? Bezlepková dieta neznamená, že si oblíbený dortík už nedopřejete. Naučte se péct zdravě.

Ano, bezlepkových výrobků se na trhu objevuje poměrně dost, nicméně každý, kdo tyto produkty kupuje, jistě ví, že cena je poměrně vysoká. Dopřát si bezlepkový zákusek, je celkem drahá záležitost. Ale co si počít, když vás honí mlsná? Upečte si sladkou bezlepkovou dobrotu sami.

Zdravé pečení
Zdravé pečení – Zdroj: Shutterstock.com

Bezlepkový linecký koláč je dobrota

Stačí mít doma třeba kokosovou mouku a další běžné ingredience na linecké těsto. Základ je nebát se toho. Kokosová mouka a k ní přidat trochu mandlové, to je ideální kombinace, která zajistí pojivost těsta a přitom neohrozí vaši bezlepkovou dietu. Zpracujte linecké těsto s použitím bezlepkové mouky. Myslete na to, že tato mouka se méně váže a může působit trochu sušším dojmem, ale nebojte se toho. Těsto dejte do koláčové formy a umíchejte si tvaroh s cukrem a vajíčkem. Natřete na těsto a na tvaroh nastrouhejte jablka nebo můžete zalít horkým ovocem. Pokud na vrch uděláte drobenku, rovněž s použitím bezlepkové mouky, dotáhnete váš koláč k dokonalosti.

Bezlepkový koláč
Bezlepkový koláč – Zdroj: Foto: Lenka Marousková, se svolením Lenky Marouskové

Není to věda, ale chce to trochu zručnosti

Mnoho lidí odradí od domácího sladkého pečení cena mouky. Ano, bezlepkové mouky jsou dražší, ale cena hotových zákusků je rapidně vyšší, než jsou náklady u domácího bezlepkového kouzlení v kuchyni. Kdo ochutná domácí linecký koláč bez lepku, zcela jistě mu propadne. Sladká tečka ke kávičce, kterou zvládnete jen s trochou odvahy a trpělivosti. Mít intoleranci na lepek znamená změnit skladbu jídelníčku. Neznamená to ovšem vzdát se dobrot.

 

Zdroj:

https://www.celiaci.cz/bezlepkovy-linecky-kolac/

 

 

Bezlepková dieta nemusí být peklo, když víte, jak na zdravé pečení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!