Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úsměv / foto: shutterstock

Úsměv plodí úsměv

Kolem sedmého týdne po narození se na tváři miminek poprvé objeví úsměv. Dlouho se mělo za to, že tento přirozený reflex je výhradně lidský a děti jej rozvíjejí napodobováním rodičů.

Miminka se usmívají na lidské obličeje

Světově uznávaný rakouský neuropsychoanalytik René Spitz se úsměvem zabýval podrobněji. Zjistil, že chceme-li tento reflex vyvolat, stačí naproti postýlce kojence umístit lidský obličej, nejlépe ve vzdálenosti jednoho metru. Dítě reaguje vždy stejně, nezávisle na pohlaví, věku či rase dané tváře.

Úsměvavé miminko
Úsměvavé miminko – Zdroj: Shutterstock.com

Hlavně musí být vidět oči

Spitzovi tento objev nedával spát, a proto chtěl zjistit, které části obličeje tento reflex spouštějí. Trpělivě pracoval s početným vzorkem dětí a vysledoval, že úsměv se nedostaví, je-li tvář nastavená z profilu. Z toho vyvodil, že nutně musejí být vidět obě oči. Ve snaze potvrdit svá zjištění a dále prohloubit znalost spouštěcích mechanismů použil techniku „návnad“. Vyrobil masky, jimž vždy chyběl některý z příznačných prvků lidského obličeje. Dospěl k závěru, že nezbytný základ pro vyvolání reflexu úsměvu tvoří obě oči, nadočnicové oblouky a nos. Ústa, kořínky vlasů i uší se ukázaly být postradatelné.

Úsměv je zcela přirozený reflex

Výzkum úsměvu prohloubil odborník na lidské chování Irenäus Eibl-Eibensfeldt při práci s dětmi, které se narodily hluchoněmé a nevidomé. Vizuální učení nápodobou je u těchto dětí nemyslitelné. Jeho filmové záběry dokazují, že úsměvem vládnou i takto postižená nemluvňata. Úsměv je tudíž přirozený a nenaučený reflex.

Přirozený úsměv
Přirozený úsměv – Zdroj: Shutterstock.com

Starej se o mě, když se tak hezky směju

Úsměv nemluvněte má svůj jedinečný cíl. Ve většině případů vysílá úsměv své matce, který u ní spouští lavinu pečovatelského a láskyplného chování vytvářející základy hlubokého doživotního pouta. Mateřský instinkt sice u žen existuje, ovšem stejně jako všechny ostatní instinkty se nejdříve musí vyvolat a následně udržovat. Právě podvědomý reflex dětského úsměvu je jedním z potřebných spouštěcích mechanismů.

Úsměv zahání agresivitu

Po uplynutí sedmého měsíce od narození přestane být úsměv pouhým reflexem a dítě jej začne využívat mnohem cíleněji. Již nereaguje na libovolný obličej, nýbrž především na svou matku a následně otce a potažmo další známé obličeje, které si oblíbí. Později, až zcela vyzraje, přijme úsměv plně svou lidskou úlohu, jež spočívá v získání sympatií osob stojících před námi a zázračném zahánění jejich agresivity. Můžete si například všimnout na veřejnosti, že když se neznámá žena setká s neznámým dítětem, přirozeně se usmějí většinou oba dva.

 

Zdroje:

https://cs.frwiki.wiki/wiki/Instinct

https://films.com/title/ecTitleDetail.aspx?TitleID=162658

https://www.academia.edu/44060404/Boundaries_of_reasoning_in_cases_The_visual_psychoanalysis_of_Ren%C3%A9_Spitz

Úsměv plodí úsměv

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!