Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Antigraffiti nátěr / foto: shutterstock

Antigraffiti nátěr výrazně usnadní čištění fasády

Graffiti je krásné umění, pokud je vyvedené na místě k tomu určeném. Když se někdo rozhodne svým sprejerským uměním zkrášlit fasádu vašeho bytového domu či prodejny, už to tak pěkné není.

Daný umělec především nejspíš nepřemýšlel nad tím, jaké finanční následky bude jeho jednání mít. Cena nové fasády se pohybuje v desítkách tisíc korun. Naštěstí většinou není nutné ji celou předělávat, častokrát postačí zavolat si odborníky na čištění fasád.

Jak probíhá čištění fasády?

Odborníci obvykle vědí, jaké přípravky na co použít. Jiné se používají na čištění fasád od řas a plísní, jiné právě na graffiti. Přípravek se nechá nějakou dobu působit, a pak se smyje tlakovou vodou. U klasické fasády ovšem nelze zaručit 100% odstranění. Pokud se tedy graffiti na vaší fasádě již někdy objevily, nebo jestliže se objevují v oblasti, ve které máte nemovitost, je na místě popřemýšlet o lepším řešení – ochranném nátěru.

Čištění fasád od řas a plísní

Nechte si aplikovat preventivní antigraffiti nátěr

Řešit prevenci je vždy snadnější než následky. Chcete-li se bránit graffiti na fasádě vašeho bytového domu nebo firmy, nechte si aplikovat antigraffiti nátěr. Jde o nátěr, který se aplikuje přímo na fasádu. Vytváří na ní speciální povrch, z nějž je mnohem snadnější odstranit nečistoty. Když vám pak sprejeři nasprejují graffiti na antigraffiti nátěr, stačí vzít do ruky houbu a kyblík s vodou. Nátěr vydrží opravdu dlouho, omývat se dá až stokrát, pak ho stačí obnovit.

Proti graffiti se lze také pojistit

Máte-li oprávněný strach z poškození vaší nemovitosti graffiti, prověřte také pojistku, kterou máte na panelový dům či jinou nemovitost, o niž jde, uzavřenou. Některé kryjí dokonce právě znečištění graffiti. Náklady na odstranění potom zaplatí pojišťovna. V každém případě je nicméně dobré, když můžete malůvky smýt jen houbou. Profesionální odstraňování graffiti je náročné a má nejistý výsledek.

K tomuto článku není otevřena diskuze