Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočka / foto: shutterstock

Když kočka močí mimo svůj záchod. Co je tomu na vině?

Kočky jsou častým domácím mazlíčkem, a to z několika prostých důvodů – jsou milé, přítulné, ale hlavně čistotné. Když se naučí chodit na svůj záchod, máte prakticky po starostech. Že vám po letech začala močit mimo? Zpozorněte!

Močení mimo toaletu může mít několik příčin

Domnívat se, že močení mimo toaletu je jen jakýsi móres vaší kočky, je mylné. V mnoha případech je na vině řada zdravotních problémů nebo jenom špatný psychický stav domácího mazlíčka. Kočky většinou nemočí jen tak někde, protože mají choulostivé pachové žlázky. Mají tendenci si své místo značkovat, ale se svým záchůdkem se obvykle spokojí.

Pokud nejste sami na vině tomu, že kočka na záchod přestala chodit, čili pokud její toaletu pravidelně čistíte a nestává se, že by byla příliš znečištěná, zvažte několik následujících možností.

Kočka jako domácí mazlíček
Kočka jako domácí mazlíček – Zdroj: Shutterstock.com

Nevyhovující stelivo, změny v jejich životech i nemoc

Jednou z prvních možností, kterou můžete vyzkoušet, pokud vám začne kočka čůrat mimo domov, je změna steliva. Může se totiž stát, že kočce zrovna nevyhovuje. Obvykle se tímto situace řeší, pakliže jste v uplynulých týdnech přecházeli na stelivo jiné.

Nebo může být na vině jiná změna, ke které v jejím životě došlo. Kočky, ač se zdá, že se adaptují prakticky na všechno, jsou velmi choulostivé a citlivé na jakékoli změny. Pokud jste změnili bydliště nebo došlo k něčemu podobnému, své kočce věnujte velkou pozornost, abyste případně stres stojící za močením mimo záchod odhalili.

Anebo může být na vině nějaké onemocnění, proto je důležité s kočičím parťákem zamířit k veterináři. Kočky (stejně tak jiná zvířata) neumí mluvit, proto vám svou bolest nemohou popsat. A ne vždycky to na nich poznáte.

Spokojená kočka
Spokojená kočka – Zdroj: Shutterstock.com

Když za močením vedle stojí nemoc

Pokud vám přijde, že nemoc je na vině, veterinář nejčastěji odhalí močové kameny. Může se však jednat o daleko závažnější problém, kterým jsou selhávající ledviny.

 

Zdroj:

https://www.bydlimekvalitne.cz/setrete-jako-nase-babicky-kupujte-cele-kure-skorapky-od-vajec-nevyhazujte

Když kočka močí mimo svůj záchod. Co je tomu na vině?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!